UPDATE #NOW

O Γιάννης Χουβαρδάς οδηγεί τον Σαίξπηρ στο Hollywood


27 Μαΐου 2022

O Γιάννης Χουβαρδάς οδηγεί τον Σαίξπηρ στο Hollywood
Για πρώτη φορά, ο σπουδαίος σκηνοθέτης συλλαμβάνει και γράφει ένα νέο έργο βασισμένο την σαιξπηρική «Καταιγίδα» και στη βιογραφία του Όρσον Ουέλς. Μιλάει για τη νέα του περιπέτεια πριν την πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Πριν από πέντε χρόνια, στο Παρίσι, ο Γιάννης Χουβαρδάς συζητούσε μια συνεργασία με την Σαρλότ Ράμπλινγκ: Της είχε προτείνει να υποδυθεί τον Πρόσπερο στην «Καταιγίδα» του Σαίξπηρ που επρόκειτο να ανεβάσει «ως ένα άφυλο ον με μαγικές ιδιότητες». Του είχε φανεί, όπως θυμάται, καλή ιδέα. Και παρότι τα σχέδια εκείνα εγκαταλείφθηκαν, η ιδέα για την «Καταιγίδα» παρέμενε ζωντανή.

«Έτσι, όταν λίγο αργότερα είδα την τελευταία, ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Ουέλς στο Netflix το 2018, και με απασχόλησε η πορεία αυτού του ιδιοφυούς και βασανισμένου καλλιτέχνη, άρχισα να συνδυάζω τόσο τις ‘βιογραφίες’ του Πρόσπερο και του Ουέλς, όσο και τις προσωπικότητές τους. Και προς μεγάλη μου έκπληξη, άρχισα να ανακαλύπτω παράξενες και – μερικές φορές – σκανδαλώδεις ομοιότητες, συμπτώσεις, θα έλεγα. Από εκεί κι έπειτα, ήταν θέμα χρόνου για να αρχίσει να σχηματίζεται μέσα μου η ιδέα ενός ‘υβριδικού’ έργου ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, πάνω στο θέμα της καλλιτεχνικής ελευθερίας».

Διαβάστε την συνέχεια στο monopoli.gr