UPDATE #NOW

Γιατί οι Σουηδοί δεν ταΐζουν τους καλεσμένους τους; Το viral tweet που έχει ξεσηκώσει τον κόσμο


JTeam

30 Μαΐου 2022

Γιατί οι Σουηδοί δεν ταΐζουν τους καλεσμένους τους; Το viral tweet που έχει ξεσηκώσει τον κόσμο
Photo: Hasse Holmberg/TT
Στο viral tweet, έσπευσε να απαντήσει και η γνωστή τραγουδίστρια από τη Σουηδία, Zara Larsson

Στο Μαρόκο οι κάτοικοι μπορεί να πιουν ακόμα και πέντε φορές τη μέρα πράσινο τσάι με δυόσμο ή μέντα, στην Ινδία συνηθίζουν να τρώνε με τα χέρια και στη Σουηδία δεν σε αφήνουν να φας καθόλου αν βρεθείς στο σπίτι τους την ώρα του δείπνου, ακάλεστος. Έτσι, πιστεύεται τουλάχιστον.

Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, παρόλο που ξέρεις πως ο κόσμος είναι πλούσιος από πολιτισμικές διαφορές, αλλά ένα πρόσφατο tweet φαίνεται πως επιβεβαιώνει την «παρεξηγήσιμη» συνήθεια. Όλα ξεκίνησαν όταν ο χρήστης @SamQari μοιράστηκε σε tweet που έγινε αμέσως viral, το screenshot ενός post του Reddit με την ερώτηση: «Ποιο είναι το πιο παράξενο πράγμα που έπρεπε να κάνεις στο σπίτι κάποιου εξαιτίας της κουλτούρας του;».

Ανάμεσα στις απαντήσεις, ένας από τους χρήστες του Reddit περιέγραψε τη φορά που είχε επισκεφθεί το σπίτι ενός φίλου του στη Σουηδία κι έπρεπε να περιμένει μόνος του στο δωμάτιο μέχρι να φάει όλη η οικογένεια. Ένας άλλος χρήστης σχολίασε ότι είχε κοιμηθεί στο σπίτι ενός φίλου του κι έπρεπε να παραμείνει στο κρεβάτι όσο όλη η οικογένεια έτρωγε μαζί πρωινό.

Πολλοί ήταν οι χρήστες που αντέδρασαν έντονα στο Twitter, λέγοντας πως στη δική τους κουλτούρα, το να μην προσφέρεις φαγητό στους καλεσμένους σου είναι μεγάλη «χοντράδα» και απρέπεια. Στο debate πήραν μέρος κι ορισμένοι Σουηδοί που υποστήριξαν πως πράγματι αυτή είναι μία από τις συνήθειες που χαρακτηρίζουν τη χώρα τους αλλά σίγουρα δεν εφαρμόζεται από όλους.

Στο viral tweet, έσπευσε να απαντήσει και η γνωστή τραγουδίστρια από τη Σουηδία, Zara Larsson!

Στην αντιπαράθεση, πήραν μέρος και κάποιοι Σουηδοί γονείς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν καλούν σε φαγητό τους φίλους των παιδιών τους ως ένδειξη σεβασμού στις οικογένειές τους για να μη χρειαστεί να πετάξουν το φαγητό που πιθανότατα έχουν ετοιμάσει για εκείνα κατά την επιστροφή τους στο σπίτι.

Από την άλλη, άλλοι γονείς έκαναν λόγο για μια «τρελή» συνήθεια που πρέπει να καταργηθεί, ενώ υπήρξαν κι εκείνοι που τη διέψευσαν εντελώς, λέγοντας πως πάντα προτείνουν στους καλεσμένους τους να φάνε όλοι μαζί.

Ένας άλλος χρήστης είπε πως «οι Σουηδοί μαγειρεύουν για έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που ξέρουν από την αρχή ότι θα φάνε μαζί τους». Αν πάει καλεσμένος στο σπίτι, θα πρέπει να το γνωρίζουν από την αρχή για να κανονίσουν την ποσότητα του φαγητού που θα μαγειρέψουν.

Άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι το φαγητό είναι «μία από τις πιο σημαντικές στιγμές για την οικογένεια». Όποια κι αν είναι η αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια, το viral post εξηγεί πώς οι χώρες που δεν προσφέρουν φαγητό στους καλεσμένους τους (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία), τείνουν να κάνουν τελικά καλύτερη οικονομία σε όλα.