REAL LIFE TRUE STORIES

«Σύνδρομο παραίτησης»: Γιατί δεκάδες παιδιά πρόσφυγες στην Σουηδία πέφτουν σε κώμα;


The Jennettes

1 Μαΐου 2021

παιδί στεναχωρημένο

Οι Αρχές στη Σουηδία προσπαθούν να λύσουν ένα παράξενο ιατρικό πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται μόνο στα παιδιά προσφύγων και έχει λάβει την ονομασία  «uppgivenhetssyndrom» ή «σύνδρομο παραίτησης».

Υγιή κατά τα άλλα παιδιά προσφυγικών οικογενειών οδηγούνται σε μία κατάσταση που μοιάζει με κώμα αφού μάθουν την επικείμενη απέλαση τους. Τα θύματα είναι κυρίως μέλη της κουρδικής θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι από τη Συρία, όπου είχαν βιώσει τον τρόμο της καταδίωξης από τους τζιχαντιστές του ISIS.

Το 2016 μόνο, 60 παιδιά διαγνώστηκαν με το σύνδρομο, το οποίο αφήνει τους ασθενείς «εντελώς παθητικούς, ακίνητους, άτονους, σιωπηλούς, ανίκανους να φάνε και να πιουν, ακρατείς και χωρίς να αντιδρούν σε φυσικά ερεθίσματα ή πόνο», σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Acta Pædiatrica. Τα παιδιά μένουν στο κρεβάτι ή πρέπει να μετακινούνται με αναπηρικές καρέκλες και η σίτιση πρέπει να γίνεται μέσω ενός σωλήνα. Δείχνουν σαν να έχουν αποσυρθεί από τη ζωή. 

Αν και έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, που γίνονται σε όλους τους ανθρώπους που πέφτουν σε κώμα, δεν εντοπίστηκε καμία ανωμαλία, ούτε και κάποια εγκεφαλική βλάβη. 

Το κλειδί της υπόθεσης φαίνεται να είναι ότι οι αυτό συμβαίνει αφού οι οικογένειες στερούνταν το καθεστώς ασύλου και μεταβαίνουν σε μία κατάσταση αβεβαιότητας για το μέλλον. Ένα παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί σε κρατούμενους που είχαν ουσιαστικά χάσει όλες τις ελπίδες τους και είχαν εγκαταλείψει, όπως αναφέρει το «New Yorker».

Οι Αρχές στη Σουηδία θεώρησαν αρχικά ότι οι γονείς τους εξανάγκασαν τα παιδιά να προσποιηθούν κάτι τέτοιο για να αποσπάσουν την έγκριση του αιτήματός τους για χορήγηση ασύλου, αλλά μια πεντάλεπτη συζήτηση με τους γονείς αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι γιατροί είδαν την κατάσταση ως εκδήλωση φόβου για επιστροφή στις παλιές τους χώρες, όπου θα μπορούσαν να είναι ανασφαλείς, και για προσαρμογή σε μια νέα κοινωνία αφού έχουν συνηθίσει στη Σουηδία.

Η κύρια «θεραπεία» της πάθησης είναι να δοθούν στις οικογένειες προσφύγων άδειες παραμονής,  κάτι που αναγνωρίζεται ακόμη και από το σουηδικό συμβούλιο υγείας και πρόνοιας. Η βελτίωση στην κατάσταση των παιδιών συμβαίνει συνήθως αρκετούς μήνες μετά την άδεια της οικογένειας να παραμείνει. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι οι οικογένειες παιδιών με uppgivenhetssyndrom θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν, ιδίως επειδή η Σουηδία έχει καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες για τους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr