UPDATE #NOW

Η Fina αποκλείει από γυναικείους αγώνες, trans κολυμβήτριες που είχαν ανδρική εφηβεία- Ανάμεσά τους και η Lia Thomas


JTeam

20 Ιουνίου 2022

Η Fina αποκλείει από γυναικείους αγώνες, trans κολυμβήτριες που είχαν ανδρική εφηβεία- Ανάμεσά τους και η Lia Thomas
Getty Images
Η νέα πολιτική δεν ισχύει για transgender αθλήτριες που έχουν κάνει φυλομετάβαση μέχρι τα 12

Μετά από ψηφοφορία, η Fina, ο παγκόσμιος οργανισμός για την κολύμβηση, αποφάσισε τον αποκλεισμό των transgender αθλητριών από τη συμμετοχή σε μεγάλους γυναικείους κολυμβητικούς αγώνες αν έχουν περάσει από οποιοδήποτε στάδιο ανδρικής εφηβείας.

Μεταξύ των αποκλεισμένων και η Lia Thomas, η οποία υπήρξε η πρώτη trans αθλήτρια που κέρδισε τον τίτλο της πρώτης θέσης στον Εθνικό Αθλητικό Κολεγιακό Σύλλογο των ΗΠΑ με χρόνο 4 λεπτά 33:24.

Το κριτήριο συμμετοχής τους σε αγώνες γυναικών, είναι να έχουν ολοκληρώσει τη φυλομετάβαση μέχρι τα 12 τους ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί μια νέα, «ανοιχτή» κατηγορία αγώνων για όλους εκείνους τους κολυμβητές των οποίων η ταυτότητα φύλου είναι διαφορετική από το φύλο της γέννησής τους.

Να σημειωθεί ότι πριν την ψηφοφορία, τα μέλη του παγκόσμιου οργανισμού συμβουλεύτηκαν έκθεση από μια ομάδα ειδικών πάνω στον τομέα της δικαιοσύνης, του αθλητισμού και της ιατρικής. Η απόφαση ψηφίστηκε από το 71% των 152 μελών της Fina και χαρακτηρίστηκε ως «ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη ένταξη» των transgender αθλητριών.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Fina, Brent Nowicki: «Η προσέγγιση της Fina στη χάραξη αυτής της πολιτικής ήταν ολοκληρωμένη, βασισμένη στην επιστήμη και χωρίς αποκλεισμούς δίνοντας έμφαση στο δίκαιο του ανταγωνισμού». Από την άλλη, η «Athlete Ally», ομάδα υπεράσπισης της κοινότητας LGBT, χαρακτήρισε την απόφαση ως «μεροληπτική, επιβλαβή, αντιεπιστημονική και ότι δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ΔΟΕ».

«Αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τον γυναικείο αθλητισμό, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλες τις γυναίκες», ανέφερε σε tweet η ομάδα.

Παρά την θριαμβευτική νίκη της στο αγώνισμα των 500 μέτρων στο ελεύθερο σε κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ στην Ατλάντα, η Thomas είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο πλήθος, καθώς πολλοί ήταν σιωπηλοί, άλλοι χειροκρότησαν και άλλοι αποδοκίμασαν τη νίκη. Η ίδια είχε πει τότε στην πρώην ολυμπιονίκη και ρεπόρτερ του ESPN, Elizabeth Beisel, ότι προσπαθεί να «αγνοήσει» τους επικριτές της και τη διαμάχη της.

«Προσπαθώ να το αγνοήσω όσο μπορώ, προσπαθώ να επικεντρωθώ στο κολύμπι και στο τι πρέπει να κάνω για να προετοιμαστώ για τους αγώνες μου και απλώς προσπαθώ να αποκλείσω οτιδήποτε άλλο. Για μένα είναι τα πάντα το να είμαι εδώ, να είμαι με δύο από τους καλύτερους φίλους και συμπαίκτες μου και να μπορώ να ανταγωνιστώ».