REAL LIFE WHO

«Δεν είμαι άνδρας»: Ποια είναι η Lia Thomas, η τρανς κολυμβήτρια που διχάζει τις ΗΠΑ


Στεφανία Παπαδημητρίου

4 Μαρτίου 2022

«Δεν είμαι άνδρας»: Ποια είναι η Lia Thomas, η τρανς κολυμβήτρια που διχάζει τις ΗΠΑ
Sports Illustrated
Η Lia βρίσκει πολλούς απέναντί της, κι έχει να τους πει μόνο το αυτονόητο

Η Lia Thomas είναι εξαιρετική κολυμβήτρια. Είναι, επίσης, τρανς. Και το όνομά της διχάζει τους Αμερικανούς, καθώς πολλοί πιστεύουν – και φωνάζουν – ότι δεν έχει καμία θέση σε πισίνες με άλλες γυναίκες. Τι έχει να πει η ίδια για όλα αυτά; Το αυτονόητο, «δεν είμαι άνδρας».

Η πρωταθλήτρια του Πανεπιστημίου της Pennsylvania θεωρεί πως δεν υπάρχει μέση οδός – είτε είμαστε μαζί της, είτε εναντίον της. «Η πιο απλή απάντηση είναι πως δεν είμαι άνδρας», δήλωσε στην τελευταία της συνέντευξη στο Sports Illustrated.

«Είμαι γυναίκα, οπότε ανήκω στη γυναικεία ομάδα. Τα τρανς άτομα αξίζουν τον ίδιο σεβασμό με κάθε άλλον αθλητή».
H Lia Thomas ξεκίνησε να αμφισβητεί την ταυτότητα φύλου της λίγο πριν τελειώσει το σχολείο. «Ένιωθα περίεργα», εξήγησε. «Αδυνατούσα να συνδεθώ με το σώμα μου».

Φοβόταν να ανοιχτεί. Ήδη ξεχώριζε στην κολύμβηση, στην ανδρική ομάδα, και δεν ήξερε πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος.

Μίλησε πρώτα στον αδελφό της, ο οποίος ήταν επίσης αθλητής. Αργότερα, ενημέρωσε τους γονείς και τους φίλους της – όλοι τους τη στήριξαν.

Ήταν δευτεροετής φοιτήτρια όταν η δυσφορία φύλου της έγινε ανυπόφορη. Παρότι ήξερε πως είχε στο πλευρό της τους αγαπημένους της ανθρώπους, ένιωθε άσχημα με τον εαυτό της. Έπαθε κατάθλιψη, έπαψε να προπονείται, δεν ήθελε να πηγαίνει για μάθημα, πολλές μέρες αδυνατούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Όταν τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο, αποφάσισε ότι έπρεπε να δράσει.

Ξεκίνησε ορμονοθεραπεία τον Μάιο του 2019 και μίλησε ανοιχτά σε συναθλητές και προπονητές γνωρίζοντας καλά το κόστος. «Αποδέχθηκα το ότι ίσως δεν ξανακολυμπούσα. Το μόνο που ήθελα, ήταν να ζήσω τη ζωή μου», εξήγησε.

Οι ορμόνες άρχισαν να λειτουργούν αμέσως, η ίδια ένιωσε «καλύτερα και πιο υγιής, πολύ γρήγορα». Κι αποφάσισε ότι θα δοκίμαζε να αγωνιστεί, με την ομάδα των γυναικών αυτήν τη φορά.

Από την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2020, άφησε πίσω το όνομα Will με το οποίο τη βάφτισαν οι δικοί της κι έγινε επίσημα η Lia. «Ξαναγεννήθηκα, κατά κάποιον τρόπο», είπε. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου, ένιωθα απόλυτα συνδεδεμένη με το όνομά μου και το ποια είμαι. Είμαι η Lia».

Το καλοκαίρι του 2021, δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε τη φυλομετάβαση, έγινε μέλος της γυναικείας πανεπιστημιακής ομάδας. Έκανε τα μεγαλύτερα ρεκόρ της αθλητικής της καριέρας, ένιωσε δυνατή για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Άρχισε να φαντάζεται το μέλλον, να κάνει όνειρα. Θέλει να μπει στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ, να αγωνιστεί στο Παρίσι το 2024.

Πολλοί βρίσκονται απέναντί της, όμως δεν φοβάται κανέναν και τίποτα. «Δεν ξέρω πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην κολύμβηση, αλλά θα ήθελα να συνεχίσω», δήλωσε στο Sports Illustrated «Θέλω να αγωνιστώ και να κολυμπήσω και να είμαι ο εαυτός μου».

«Θέλω απλά να δείξω στα τρανς παιδιά και τους νέους τρανς αθλητές ότι δεν είναι μόνοι», είπε. «Ότι δεν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο ποιοι είναι και το σπορ που αγαπάνε.»