UPDATE #NOW

Οι σημερινοί σκύλοι προέρχονται από δύο διαφορετικούς πληθυσμούς λύκων


JTeam

1 Ιουλίου 2022

Σκύλος
Pexels.com
Γενετικά δεδομένα από νέα μελέτη οδηγούν σε νέες υποθέσεις σχετικά με το πότε και πού εξημερώθηκαν οι πρώτοι λύκοι

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα γενετιστών και αρχαιολόγων, οι σημερινοί σκύλοι προέρχονται από τουλάχιστον δύο διαφορετικούς πληθυσμούς αρχαίων λύκων, έναν από την ανατολική Ευρασία και έναν από τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ευρασία. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα πού εξημερώθηκε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου,η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Οι σκύλοι προέρχονται από τον γκρίζο λύκο (Canis lupus) και η εξημέρωσή τους εκτιμάται ότι συνέβη κατά τη διάρκεια της Εποχής των Πάγων, 15.000 έως 30.000 χρόνια πριν. Ο γκρίζος λύκος πιστεύεται ότι υπήρξε το πρώτο άγριο ζώο από το οποίο προέκυψε ένα εξημερωμένο είδος. Παραμένει όμως ακόμη άγνωστο το πού ακριβώς αυτό συνέβη και αν η εξημέρωση ξεκίνησε από ένα μέρος ή πολλά ταυτόχρονα. Τα περισσότερα άλλα ζώα εξημερώθηκαν όταν ο άνθρωπος έγινε καλλιεργητής, αλλά οι σκύλοι εξημερώθηκαν όταν ακόμη οι άνθρωποι ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες.

Στη νέα μελέτη ο Δρ. Πόντους Σκόγκλουντ του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου και η ομάδα του ανέλυσαν τα γονιδιώματα 72 αρχαίων λύκων που έζησαν στη Σιβηρία και στη Βόρεια Αμερική κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο πριν περίπου 129.000 έως 11.700 χρόνια. Τα γονιδιώματα καλύπτουν μια περίοδο περίπου 100.000 χρόνων. Αρχαιολόγοι από 16 χώρες, καθώς επίσης εννέα εργαστήρια ανάλυσης αρχαίου DNA συνέβαλαν στη μελέτη.

Η συγκριτική ανάλυση των γονιδιωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι σκύλοι και οι σύγχρονοι σκύλοι είναι γενετικά πιο όμοιοι με τους αρχαίους λύκους της Ασίας απ’ ότι της Ευρώπης, μια ένδειξη ότι η εξημέρωση αρχικά συνέβη κάπου στην Ανατολή.

Παράλληλα όμως, βρέθηκαν ενδείξεις ότι δύο ξεχωριστοί πληθυσμοί αρχαίων λύκων συνεισέφεραν DNA στους σκύλους. Οι πρώιμοι σκύλοι από τη βορειοανατολική Ευρώπη, τη Σιβηρία και την Αμερική φαίνεται να έχουν σε ποσοστό έως σχεδόν 100% μοναδική καταγωγή από την Ανατολή, αλλά οι πρώιμοι σκύλοι από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη νότια Ευρώπη φαίνεται να κατάγονται σε ποσοστό περίπου 50% από μια άλλη ομάδα μεσανατολικών λύκων.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν παραπάνω από μία φορά, με διαφορετικούς πληθυσμούς τους στη συνέχεια να αναμιγνύονται. Εναλλακτικά, είναι πιθανό ότι υπήρξε μια εξημέρωση, αλλά η κατοπινή διπλή καταγωγή των σκύλων οφείλεται στο ότι ένας πρώιμος πληθυσμός τους αναμίχθηκε αργότερα με άγριους λύκους της δυτικής Ευρασίας. Όλοι σχεδόν οι σκύλοι που έζησαν τα τελευταία τουλάχιστον 7.000 χρόνια φαίνεται ότι έχουν διπλή καταγωγή, με τους αρχαιότερους να έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ.