UPDATE #NOW

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε πρώτη φορά «οδηγό διαχείρισης περιστατικών βίας σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+» και γεννά ελπίδα


23 Ιουλίου 2022

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε πρώτη φορά «οδηγό διαχείρισης περιστατικών βίας σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+» και γεννά ελπίδα
Η ΕΛΑΣ δηλώνει επίσημα το χρέος της, μέσω ενός πλήρους οδηγού, να προστατεύει τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες επιτέλους θα μπορούν να προστατεύονται σε περίπτωση που πέσουν θύματα περιστατικών βίας καθώς η ΕΛΑΣ εξέδωσε για πρώτη φορά έναν αναλυτικό οδηγό που περιγράφει τι θα ισχύει από εδώ και στο εξής αν διαπιστωθεί ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στο Facebook, με τον οδηγό αυτό, υπό τύπον διαταγής, για πρώτη φορά το σύνολο του Αστυνομικού προσωπικού όλων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλει να ενημερωθεί ενυπόγραφα για το νομικό πλαίσιο προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και δεσμεύεται για την προάσπισή τους από το Ρατσισμό και τις Διακρίσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

«Ο οδηγός είναι ευσύνοπτος και εμπεριστατωμένος και αφού παραθέτει και εξηγεί το νομικό πλαίσιο, κατόπιν αναλύει τους βασικούς όρους που απαιτείται να γνωρίζει ένας Αστυνομικός».

Όπως τονίζεται, «είναι σημαντικό ότι πέρα από την ανάλυση των δεικτών προκατάληψης που βοηθούν στη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου, στον οδηγό γίνεται αναφορά για τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά εγκλήματα μισούς σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που συνδέονται με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, όπως οι υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και σε βάρος ατόμων ή πραγμάτων που λανθασμένα συνδέονται με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα λόγω νομιζόμενων χαρακτηριστικών».

Ο οδηγός συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και υιοθετήθηκε από την επιτροπή για τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και κατά συνέπεια, από την ίδια την ΕΛΑΣ.