UPDATE #NOW

Στις ΗΠΑ έρχεται φοροαπαλλαγή για τα έμβρυα. Για παιδική μέριμνα, ούτε λόγος


JTeam

3 Αυγούστου 2022

Στις ΗΠΑ έρχεται φοροαπαλλαγή για τα έμβρυα. Για παιδική μέριμνα, ούτε λόγος
pexels
Οι φορολογούμενοι στην Πολιτεία θα μπορούν να έχουν φοροαπαλλαγή για «κάθε αγέννητο παιδί με ανιχνεύσιμο καρδιακό παλμό»

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να κάνει το δικαίωμα στην άμβλωση παρελθόν, οι φορολογούμενοι στη Georgia τώρα μπορούν να καταχωρούν τα έμβρυα ως εξαρτώμενα μέλη στις φορολογικές δηλώσεις. Μπορεί να μην υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν ιατρική περίθαλψη ή στήριξη αλλά θα υπάρχει ένα κάποιο κέρδος στην εφορία (με πολλά ερωτηματικά).

Σε δελτίο Τύπου τη Δευτέρα, η αρόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της Πολιτείας δήλωσε ότι «θα αναγνωρίζει πλέον κάθε αγέννητο παιδί με ανιχνεύσιμο καρδιακό παλμό ως εξαρτώμενο μέλος για φοροαπαλλαγή φυσικών προσώπων». Αυτό φυσικά αφήνει απ' έξω όσα έμβρυα είναι έξι εβδομάδων καθώς μέχρι τότε οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν ότι είναι έγκυες.

Η απόφαση έρχεται μετά την επίσημη ακύρωση του νόμου Roe v. Wade, που αποτέλεσε ορόσημο το 1973 γιατί έδινε συνταγματικά το δικαίωμα στις γυναίκες να κάνουν έκτρωση, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων.

Η μείωση στους φόρους ισχύει από τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία που η πολιτεία απαγόρευσε τις αμβλώσεις μετά από 6 εβδομάδες κύησης, και μπορεί να φτάσει μέχρι και $3.000 δολάρια έκπτωση στον φόρο εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι «πρέπει να παρέχουν σχετικούς ιατρικούς φακέλους ή άλλα χαρτιά σε περίπτωση που τους ζητηθεί» και αυτό γιατί έτσι θα αποδεικνύεται ότι το έμβρυο έχει «ανιχνεύσιμο καρδιακό παλμό».

Οι αναλυτές και οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση αντέδρασαν με απογοήτευση και σκεπτικισμό απέναντι στην απόφαση. Ο πολιτικός επιστήμονας, Anthony Michael Kreis, ανέφερε σε tweet ότι «πολλές εγκυμοσύνες 6 εβδομάδων καταλήγουν σε φυσικές αποβολές». Από την άλλη, η Lauren Groh-Wargo σχολιάζει: «Τι συμβαίνει όταν δηλώνεις το έμβρυό σου σαν προστατευόμενο μέλος και μετά αποβάλλεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Σε ερευνούν για (πιθανή) φορολογική απάτη και παράνομη έκτρωση;».

Αν και το περιμέναμε στις 24 Ιουνίου, η ανατροπή σε 50 χρόνια ελεύθερης βούλησης δίνει τώρα στην κάθε πολιτεία τη δύναμη να δημιουργήσει τους δικούς της νόμους σε ό,τι αφορά την άμβλωση. Και εφόσον μιλάμε για Η.Π.Α. και 50 πολιτείες, αναμένεται η πλήρης απαγόρευση άμβλωσης τουλάχιστον στις μισές, ενώ οι υπόλοιπες σκοπεύουν να είναι πιο φιλελεύθερες. Ο Δικαστής Samuel Alito ήταν στους συντηρητικούς που συνέβαλαν σε αυτή την ανατροπή. «Ήρθε η ώρα να δώσουμε το θέμα της άμβλωσης στα χέρια εκείνων που εκπροσωπούν τους πολίτες».

Μερικές από τις πιο φιλελεύθερες Πολιτείες εγγυώνται πρόσβαση σε αμβλώσεις για όλες τις εγκύους για τουλάχιστον έξι μήνες (ή περισσότερο για ιατρικά επείγοντα περιστατικά), ενώ άλλες Πολιτείες καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση.

Το δικαστήριο φαίνεται πως προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση, αλλάζοντας γνώμη καθώς δικαστές υπέρμαχοι των αμβλώσεων έφυγαν και αντικαταστάθηκαν από δικαστές πιο συντηρητικούς. Κυρίως όταν η δικαστής Ruth Bader Ginsburg, κορυφαία φιλελεύθερη και υπέρμαχος των δικαιωμάτων στην άμβλωση, πέθανε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2020. Ο τότε πρόεδρος Donald Trump κάλυψε γρήγορα την κενή θέση με τη δικαστή Amy Vivian Coney Barrett, μια συντηρητική, ο διορισμός της οποίας έβαλε σε υψηλό κίνδυνο την απόφαση για τις αμβλώσεις.