UPDATE #NOW

Ο νόμος Roe v. Wade ακυρώθηκε και επίσημα, βάζοντας τέλος στο δικαίωμα στην άμβλωση


Κλέλια Φατούρου

24 Ιουνίου 2022

Ο νόμος Roe v. Wade ακυρώθηκε και επίσημα, βάζοντας τέλος στο δικαίωμα στην άμβλωση
Μόλις γυρίσαμε στο 1973, τότε που δεν υπήρχε δικαίωμα στην άμβλωση. Και πλέον, η κατάσταση γίνεται και επίσημα τρομακτική για τις γυναίκες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις αποφάσισε ότι ο νόμος Roe v. Wade, που αποτέλεσε ορόσημο το 1973 γιατί έδινε συνταγματικά το δικαίωμα στις γυναίκες να κάνουν έκτρωση, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων. Αν και το περιμέναμε, η ανατροπή σε 50 χρόνια ελεύθερης βούλησης δίνει στην κάθε πολιτεία τη δύναμη να δημιουργήσει τους δικούς της νόμους σε ό,τι αφορά την άμβλωση.

Και εφόσον μιλάμε για Η.Π.Α. και 50 πολιτείες, αναμένεται η πλήρης απαγόρευση άμβλωσης τουλάχιστον στις μισές, ενώ οι υπόλοιπες σκοπεύουν να είναι πιο φιλελεύθερες. Ο Δικαστής Samuel Alito ήταν στους συντηρητικούς που συνέβαλαν σε αυτή την ανατροπή. «Ήρθε η ώρα να δώσουμε το θέμα της άμβλωσης στα χέρια εκείνων που εκπροσωπούν τους πολίτες».

Η περίπτωση που πυροδότησε την αρχή του τέλους για τον νόμο αυτό, μετά από σχεδόν 50 χρόνια, ήταν ο νόμος του Mississippi που απαγόρευσε όλες τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Μόλις τον περασμένο Μάιο διέρρευσε ένα draft της πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία ήταν κατά του νόμου Roe v. Wade, προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις από τους ακτιβιστές όλου του κόσμου. Μία τεράστια νίκη για τους συντηρητικούς αλλά και εκείνους που πάλευαν επί δεκαετίες για την εξαφάνιση του νόμου. Και μία ήττα για τους ανθρώπους που θα βρεθούν σε μία πολιτεία που δεν θα τους επιτρέψει να κάνουν άμβλωση, και εκείνοι δεν θα είναι σε οικονομική θέση να ταξιδέψουν.

Οι δημοκρατικοί νομοθέτες της Washington έδωσαν πολύ μεγαλύτερη βάση στη διαρροή του αρχείου και πολύ λιγότερη στο περιεχόμενό του. Επίσης, φρόντισαν να διαλύουν τις διαδηλώσεις έξω από τα δικαστήρια και η μάχη χάθηκε. Μία μάχη που δόθηκε πριν 50 χρόνια και σήμερα φροντίζει να μας μεταφέρει σε εκείνη την εποχή.