UPDATE #NOW

Πλέον στο Τέξας καταγγέλλεις μία γυναίκα που κάνει έκτρωση και κερδίζεις 10 χιλιάδες δολάρια


Στεφανία Παπαδημητρίου

2 Σεπτεμβρίου 2021

Πλέον στο Τέξας καταγγέλλεις μία γυναίκα που κάνει έκτρωση και κερδίζεις 10 χιλιάδες δολάρια

«Δικό σου το σώμα, δική σου και η επιλογή». Φαίνεται λογικό; Ναι. Είναι αυτονόητο; Μάλλον όχι. Για τις γυναίκες του Τέξας, μάλιστα, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Τον Μάιο, ο κυβερνήτης Greg Abbott, αποφάσισε να πάρει στα χέρια του τη ζωή των γυναικών. Πρότεινε νομοσχέδιο που θα απαγόρευε τις εκτρώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης. Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το επικύρωσε - να σημειώσουμε εδώ πως πολλές γυναίκες δεν έχουν ιδέα για την εγκυμοσύνη τους, όταν έχει περάσει τόσο μικρό διάστημα από τη σύλληψη. Και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Ούτε σε περιπτώσεις αιμομιξίας, ούτε βιασμού.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολίτες θα μπορούν να μηνύουν κλινικές στις οποίες πραγματοποιούνται αμβλώσεις, αλλά και οποιονδήποτε βοηθά μία γυναίκα να τερματίσει την κύηση. Δηλαδή οποιοσδήποτε είναι κατά της έκτρωσης, θα έχει νόμιμα το δικαίωμα να αποφασίζει για τις ζωές των άλλων.

Πρόκειται για έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους των ΗΠΑ, της «γης της ελευθερίας».

Πλέον, θα απαγορεύεται η διακοπή της κύησης από τη στιγμή που θα ακουστεί ο πρώτος χτύπος της καρδιάς του εμβρύου. Την ώρα που η γυναίκα πιθανότατα δεν έχει ιδέα ότι είναι έγκυος. Την ώρα που ίσως νομίζει ότι απλώς έχει καθυστέρηση ή ελπίζει να μην περιμένει το παιδί του βιαστή της. Κι άλλες πολιτείες προσπάθησαν να περάσουν αυτήν την ιδέα, όμως ακτιβιστικές ομάδες και ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν το επέτρεψαν. 

Κι όσο περισσότερα γίνονται γνωστά για τη νέα νομοθεσία, τόσο απορούμε γιατί επιστρέφουμε στο μεσαίωνα. Υπάρχει ακόμη και «βραβείο», ώστε να γίνονται περισσότερες μηνύσεις σε κλινικές. Όποιος υποβάλει αγωγή και οδηγεί τις υποθέσεις στο δικαστήριο, θα παίρνει τουλάχιστον 10 χιλιάδες δολάρια.  

«Αυτές οι μηνύσεις δεν είναι κατά των γυναικών», δήλωσε ο John Seago, υπεύθυνος του οργανισμού Texas Right To Life, ο οποίος έχει ήδη δημιουργήσει φόρμα για ανώνυμες καταγγελίες ενάντια σ’ οποιονδήποτε παραβιάζει τα νέα μέτρα. «Οι μηνύσεις βλάπτουν τα άτομα που βγάζουν χρήματα από τις εκτρώσεις, τη βιομηχανία των εκτρώσεων. Δε λέμε να κατασκοπεύετε τους γείτονές σας και να δείτε αν θα κάνουν έκτρωση». Είπε ένας άνδρας. Ο οποίος ποτέ δε θα χρειαστεί να κάνει έκτρωση.

Από την επόμενη εβδομάδα, πολλές θα μετακινηθούν μακριά από το Τέξας, για να τερματίσουν νόμιμα την κύηση. Αυτό δεν απαγορεύεται. Από την επόμενη εβδομάδα, επίσης, θα αρχίσουν να αναζητούν «σπιτικούς» τρόπους για να το κάνουν, χωρίς να το καταλάβει κανείς. 

Πολλά δικαστήρια ζητούν να αλλάξει ο νόμος, ενώ γίνονται καταγγελίες σε οργανώσεις όπως η Texas Right to Life. Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, γυναίκες βγαίνουν στο δρόμο διεκδικώντας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός τους. Ζητούν το αυτονόητο.

πηγή φωτογραφίας: Getty/Ideal Image
 

Δείκε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση

jenny.gr