UPDATE #NOW

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι πια παρελθόν- Τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες των ΗΠΑ


JTeam

25 Ιουνίου 2022

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι πια παρελθόν- Τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες των ΗΠΑ
Getty Images
Πριν λίγες ώρες, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την επίσημη ακύρωση του νόμου Roe v. Wade, που αποτέλεσε ορόσημο το 1973 γιατί έδινε συνταγματικά το δικαίωμα στις γυναίκες να κάνουν έκτρωση, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων

Σε όλο τον κόσμο η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως σε 26 χώρες, όπως στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, στην Αίγυπτο, στη Μαδαγασκάρη και στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το Κέντρο Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής.

Άλλες 50 χώρες επιτρέπουν την άμβλωση μόνο σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών σε όλο τον κόσμο έχουν κάποιου είδους ποινές που σχετίζονται με την άμβλωση, οι οποίες πιθανόν να περιλαμβάνουν πολυετείς ποινές φυλάκισης ή βαριά πρόστιμα για όσες υποβάλλονται στην πρακτική ή για τους γιατρούς που την πραγματοποιούν.

Πριν λίγες ώρες, στην παραπάνω τραγική εικόνα προστέθηκε το εξής: το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την επίσημη ακύρωση του νόμου Roe v. Wade, που αποτέλεσε ορόσημο το 1973 γιατί έδινε συνταγματικά το δικαίωμα στις γυναίκες να κάνουν έκτρωση, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων.

Η υπόθεση Roe v. Wade αφορούσε μια έγκυο γυναίκα από το Τέξας, η οποία ζητούσε να αναγνωριστεί δικαστικά πως όσοι πολιτειακοί νόμοι που καθιστούσαν έγκλημα την παροχή υπηρεσιών άμβλωσης ή την προσπάθεια έκτρωσης ήταν αντισυνταγματικοί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε τότε συμφωνήσει με ψήφους 7-2 ότι το δικαίωμα στην άμβλωση αποτελούσε θεμελιώδη ελευθερία που προστατεύεται από τη 14η τροπολογία, η οποία υπαγορεύει ότι οι Πολιτείες δεν μπορούν να στερούν από τα άτομα τη ζωή, την ελευθερία ή την περιουσία χωρίς τη δέουσα νόμιμη διαδικασία.

Αν και το περιμέναμε, η ανατροπή σε 50 χρόνια ελεύθερης βούλησης δίνει τώρα στην κάθε πολιτεία τη δύναμη να δημιουργήσει τους δικούς της νόμους σε ό,τι αφορά την άμβλωση. Και εφόσον μιλάμε για Η.Π.Α. και 50 πολιτείες, αναμένεται η πλήρης απαγόρευση άμβλωσης τουλάχιστον στις μισές, ενώ οι υπόλοιπες σκοπεύουν να είναι πιο φιλελεύθερες. Ο Δικαστής Samuel Alito ήταν στους συντηρητικούς που συνέβαλαν σε αυτή την ανατροπή. «Ήρθε η ώρα να δώσουμε το θέμα της άμβλωσης στα χέρια εκείνων που εκπροσωπούν τους πολίτες».

Τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες των ΗΠΑ;

Μόλις γυρίσαμε στο 1973, τότε που δεν υπήρχε δικαίωμα στην άμβλωση. Και πλέον, η κατάσταση γίνεται και επίσημα τρομακτική για τις γυναίκες. Το ειδησεογραφικό δίκτυο Politico εξηγεί ότι κάθε πολιτεία των ΗΠΑ μπορεί πλέον να περιορίσει ή να επιτρέψει τις αμβλώσεις.

Από χθες, αρκετές Πολιτείες άρχισαν να ανακοινώνουν ότι θα προβούν σε μέτρα, όπως η Πολιτεία του Μιζούρι, που είναι η πρώτη που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Πόσες Πολιτείες ετοιμάζονται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις;

Τουλάχιστον 13 Πολιτείες είναι νομικά έτοιμες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μέσα σε 30 ημέρες. Πολλές ακόμη Πολιτείες όπου η πρόσφατη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων έχει μπλοκαριστεί από τα δικαστήρια, πρόκειται να δράσουν στη συνέχεια, με τους νομοθέτες να προχωρούν στην ενεργοποίηση της νομοθεσίας τους που παρέμενε αδρανής.

Το δικαστήριο φαίνεται πως προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση, αλλάζοντας γνώμη καθώς δικαστές υπέρμαχοι των αμβλώσεων έφυγαν και αντικαταστάθηκαν από δικαστές πιο συντηρητικούς. Κυρίως όταν η δικαστής Ruth Bader Ginsburg, κορυφαία φιλελεύθερη και υπέρμαχος των δικαιωμάτων στην άμβλωση, πέθανε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2020. Ο τότε πρόεδρος Donald Trump κάλυψε γρήγορα την κενή θέση με τη δικαστή Amy Vivian Coney Barrett, μια συντηρητική, ο διορισμός της οποίας έβαλε σε υψηλό κίνδυνο την απόφαση για τις αμβλώσεις.

Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, ο Joe Biden ζητά από τους πολίτες να αντιδράσουν σε όλες τις κάλπες, προειδοποιώντας πως η απόφαση επιστρέφει τη χώρα στο 1800. Την ίδια στιγμή, ο Trump με πανηγυρισμούς, λέει πως η απόφαση ήταν θέλημα Θεού ενώ ο λαός δίνει την πιο ηχηρή απάντηση μέσα από κραυγές και διαμαρτυρίες απέναντι στο σκοτάδι που απλώνεται με εντυπωσιακή ταχύτητα.