UPDATE #NOW

Long Covid: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους 3 νέους τύπους και τα συμπτώματά τους


JTeam

14 Αυγούστου 2022

Long Covid: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους 3 νέους τύπους και τα συμπτώματά τους
pexels
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου, τα συμπτώματα των τριών τύπων είναι παρόμοια στους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πάσχοντες. Ωστόσο οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν σύνδρομο Long COVID

Αν έχετε περάσει κορωνοϊό, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσατε μεταγενέστερα μερικά συμπτώματα του συνδρόμου Long Covid που συνήθως διαγιγνώσκεται τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων COVID-19.

Μπορεί να ζούμε πάνω από δύο χρόνια με πανδημία αλλά οι γιατροί ψάχνουν ακόμη τι είναι αυτό που προκαλεί τον long Covid. Nέα μελέτη που εξέτασε 1.459 συμμετέχοντες δείχνει ότι το σύνδρομο αποτελείται από τρεις ξεχωριστούς τύπους και δεν είναι ενιαίο καθώς δεν έχει ίδια εκδήλωση σε όλους τους ασθενείς.

Επιστημονική ομάδα από τη Βρετανία ανακάλυψε λοιπόν τρεις διακριτούς τύπους του long Covid ενώ η μεγαλύτερη ομάδα από τις τρεις, είναι αυτή που εκδηλώνεται κυρίως με νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, brain fog, ζάλη, προβλήματα μνήμης. Μάλιστα αυτή η μορφή ήταν πιο συχνή όταν κυριαρχούσαν οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα.

Ο επόμενος τύπος long COVID εκδηλώνεται κυρίως με καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα, όπως με πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή ενώ ήταν πιο συνηθισμένος κατά το πρώτο κύμα που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Ο τρίτος τύπος προκαλεί πολυοργανικά συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους, αλλαγές στο δέρμα και στα μαλλιά, γαστρεντερικά συμπτώματα. Ο συγκεκριμένος τύπος έχει παρατηρηθεί με όλες τις παραλλαγές που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου, τα συμπτώματα των τριών τύπων είναι παρόμοια στους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πάσχοντες. Ωστόσο οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν σύνδρομο Long COVID.

Η ερευνήτρια Dr. Claire Steves αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το σύνδρομο post-COVID (Long COVID) δεν είναι μία ενιαία πάθηση. Όπως φαίνεται έχει αρκετούς τύπους, οι τρεις εκ των οποίων είναι αυτοί που επανεμφανίζονται διαρκώς στην πορεία της πανδημίας», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με άλλη βρετανική έρευνα, ο εμβολιασμός κατά του Covid- 19 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του long Covid ενώ όσοι ήταν ανεμβολίαστοι και εμφάνιζαν επίμονα συμπτώματα, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μετά το εμβόλιο.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέλυσε στοιχεία από 15 βρετανικές και διεθνείς έρευνες, οι οποίες εξέτασαν κατά κύριο λόγο κατά πόσο ο εμβολιασμός μπορεί να λειτουργήσει ως τείχος προστασίας απέναντι στη μακρά Covid- 19. Από την άλλη, άλλες έρευνες επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις του εμβολίου σε όσους είχαν ήδη long Covid αλλά δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του long COVID-19 φαίνεται μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ η βελτίωση των συμπτωμάτων τους γίνεται είτε άμεσα είτε μετά από μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Guardian, τα εμβόλια μειώνουν περίπου στο μισό την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος συμπτώματα για μήνες όπως ζαλάδες, κόπωση, αδυναμία, πονοκεφάλους, απώλεια όσφρησης ή γεύσης, σε περίπτωση που νοσήσει ενώ μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου.