UPDATE #NOW

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: 4 βιβλία μάς αφηγούνται τα γεγονότα του ξεριζωμού


JTeam

14 Σεπτεμβρίου 2022

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: 4 βιβλία μάς αφηγούνται τα γεγονότα του ξεριζωμού
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και με την Ημέρα Μνήμης στις 14 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώσαμε 4 βιβλία που αφηγούνται αυτόν τον άδικο ξεριζωμό

Το 1922, οι τελευταίοι Έλληνες της Μικράς Ασίας αποχαιρετούσαν την πατρίδα τους, υπό την απειλή των βίαιων Νεότουρκων που έσβηναν την ιστορία ενός τόπου. Ξεριζωμένοι και ατιμασμένοι, έψαχναν μία νέα γη να τους αγκαλιάσει και να πάρει λίγο από τον πόνο τους, όμως όχι αρκετό ώστε να ξεχάσουν τις κτηνωδίες που προκαλεί η δίψα για εξουσία.

100 χρόνια μετά, μία ημερομηνία φροντίζει αυτή η μνήμη να μείνει για πάντα ζωντανή και να μη ξεχάσει κανείς τον πόνο των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις ζωές τους. Στις 14 Σεπτεμβρίου, τιμάται η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με σκοπό η γενοκτονία αυτή να μας υπενθυμίζει τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο να ξανά συμβούν.

Ίσως το καλύτερο μέσο για να ευαισθητοποιηθούμε αλλά και να ενημερωθούμε για το χρονικό της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι η λογοτεχνία, η οποία έχει την ικανότητα να ταξιδέψει τους αναγνώστες της μέσα στο χρόνο και να περιγράψει με το απαραίτητο φως τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr