UPDATE #NOW

Φινλανδία: Γονική άδεια μετ’αποδοχών και στους δυο γονείς για 7 μήνες


JTeam

22 Σεπτεμβρίου 2022

Φινλανδία: Γονική άδεια μετ’αποδοχών και στους δυο γονείς για 7 μήνες
Παράδειγμα προς μίμηση η Φινλανδία σε μεταρρύθμιση για αύξηση των γεννήσεων και ισότητα των φύλων

Tην Sanna Marin μπορεί να την έκραξαν άδικα επειδή απλώς διασκέδασε, όμως για μια ακόμη φορά αποδεικνύει το γιατί βρίσκεται στην θέση που βρίσκεται. Παράδειγμα προς μίμηση γίνεται η χώρα της Φινλανδίας, καθώς θέτει σε εφαρμογή ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά την γονική άδεια και στους δυο γονείς και όχι μόνο στον έναν. Σκοπός του νομοσχεδίου αυτού, είναι να αυξηθούν οι γεννήσεις, αλλά και να μπορούν μητέρες και πατέρες να περνούν χρόνο με τα βρέφη τους, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Μπορεί το νομοσχέδιο να είχε προταθεί εδώ και δυο χρόνια, αλλά η Marin κατάφερε και πέρασε στην Βουλή την μεταρρύθμιση που ενισχύει τον θεσμό της οικογένειας και που βοηθά τα νέα ζευγάρια να εξισορροπήσουν τον καταμερισμό των ευθυνών, όταν στην οικογένεια έρχεται ένα μωρό.

Jenny.Gr

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών στη Φινλανδία, παρατάθηκε σε σχεδόν επτά μήνες και ευθυγραμμίστηκε με την άδεια μητρότητας. Μάλιστα, περίπου η μισή από την άδεια αυτή μπορεί να δίνεται στον άλλον γονιό. Συγκεκριμένα, και οι δύο γονείς δικαιούνται γονική άδεια και επίδομα 160 ημερών, με τον έναν γονέα να μπορεί να μεταφέρει έως και 63 ημέρες στον άλλο.

Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ημέρες της άδειας μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των δύο ετών, ενώ μπορούν να χωρίσουν την άδεια σε τέσσερα μέρη. Εάν ένα παιδί έχει μόνο έναν γονέα, δικαιούται άδεια και επίδομα 320 εργάσιμων ημερών.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω αφορούν την άδεια μετά τον τοκετό. Οι έγκυες δικαιούνται, επίσης, άδεια εγκυμοσύνης ενός μήνα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Τέλος με τον νόμο αυτόν πέρα από την βελτίωση στα ποσοστά γεννήσεων, επιδιώκεται η βελτίωση της ισότητας των φύλων. Σε χώρες όπως η Σουηδία και η Ισλανδία, αύξησαν τα ποσοστά γεννητικότητας αφού προσέφεραν περισσότερη άδεια στους πατέρες.