UPDATE #NOW

Ιράν: Συνελήφθησαν δύο γνωστές ηθοποιοί επειδή αφαίρεσαν δημοσίως τη μαντίλα τους


JTeam

21 Νοεμβρίου 2022

Ιράν: Συνελήφθησαν δύο γνωστές ηθοποιοί επειδή αφαίρεσαν δημοσίως τη μαντίλα τους
Instagram/ ehsan_haeri
Και οι δύο γυναίκες εμφανίστηκαν στο κοινό χωρίς τη μαντίλα τους ως ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται με την ίδια ένταση με τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας να τις περιγράφουν ως «ταραχές», κατηγορώντας για υποκίνηση τους εξωτερικούς εχθρούς της χώρας.

Όσο τα επεισόδια συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, οι συλλήψεις φαίνεται πως εντείνονται. Οι αρχές στο Ιράν συνέλαβαν τη γνωστή Ιρανή ηθοποιό Hengameh Ghaziani επειδή εμφανίστηκε δημόσια χωρίς τη μαντίλα της σε ένα βίντεο που ανάρτησε για να εκφράσει την υποστήριξή της στο κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν. Το ίδιο και η Katayoun Riahi, η οποία είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες για υποκίνηση και υποστήριξη των «ταραχών» και για επικοινωνία με μέσα της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Και οι δύο γυναίκες εμφανίστηκαν νωρίτερα στο κοινό χωρίς τη μαντίλα τους ως ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές. Πριν από τη σύλληψή της, η Ghaziani μάλιστα έγραψε: «Ό,τι κι αν συμβεί, να ξέρετε ότι όπως πάντα, θα σταθώ στο πλευρό του λαού του Ιράν. Αυτή είναι ίσως η τελευταία μου ανάρτηση». Η ίδια είχε δηλώσει προηγουμένως ότι κλήθηκε από την δικαιοσύνη και έπειτα ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram βίντεο όπου αφαιρεί τη μαντίλα της.

Το βίντεο παρουσιάζει την ηθοποιό σε εμπορικό δρόμο με ακάλυπτο το κεφάλι να κοιτάζει χωρίς να μιλά την κάμερα και μετά να στρέφεται και να φτιάχνει μία αλογοουρά, όπως κάνουν οι Ιρανές πριν κατεβούν σε διαδήλωση. Τις τελευταίες εβδομάδες, η 52χρονη Ιρανή έχει σχολιάσει αρνητικά δημοσίως την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που γεννήθηκε στο Ιράν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών καθώς εντοπίστηκε να μη φοράει σωστά τη μαντίλα της.

Οι δύο πολυβραβευμένς ηθοποιοί, Riahi και Ghaziani, συνελήφθησαν την Κυριακή με εντολή της εισαγγελίας του Ιράν. Να σημειωθεί ότι η Riahi είναι μία από τις πρώτες ηθοποιούς που εμφανίστηκε δημόσια χωρίς υποχρεωτικό χιτζάμπ μετά τη δολοφονία της Amini. Και οι δύο μορφές βρίσκονται στη λίστα μεταξύ των πολλών δημοσίων προσώπων στο Ιράν που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται ενάντια στο κατεστημένο των κληρικών της χώρας.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι περίπου 400 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 16.800 συνελήφθησαν σε μια καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι ηγέτες του Ιράν λένε ότι οι διαδηλώσεις είναι «ταραχές» που ενορχηστρώθηκαν από τους εξωτερικούς εχθρούς της χώρας. Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι οι μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά το θάνατο της Amini, μιας γυναίκας που αποτελεί το σύμβολο της ελευθερίας και της κοινωνικής κατακραυγής.