UPDATE #NOW

Sophia Kianni: Ποια είναι η νέα εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή


Τόνια Τζάφερη

24 Νοεμβρίου 2022

Sophia Kianni: Ποια είναι η νέα εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή
@sophiakianni
Μετά την Greta Thunberg η οποία αρνήθηκε να παρευρεθεί στη σύνοδο της Αιγύπτου για το κλίμα, κατηγορώντας την οργάνωση για «greenwashing», στο προσκήνιο έρχεται η 21χρονη ακτιβίστρια από το Ιράν, Sophia Kianni

Η κλιματική αλλαγή και η εκπροσώπησή της σε διεθνή εμβέλεια φαίνεται πως έχει νέο πρόσωπο και είναι αυτό της 21χρονης Sophia Kianni από το Ιράν. Σπουδάζει επιστήμη του κλίματος και δημόσια πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και είναι το νεότερο μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Νεολαίας του ΓΓ του ΟΗΕ.

Τη χαρακτηρίζουν ακτιβίστρια αλλά στην ουσία πρόκειται για κοινωνική επιχειρηματία, αφού μεταξύ άλλων ίδρυσε και διευθύνει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Καρδινάλιοι του Κλίματος».

«Οι ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στις πηγές που βγάζουν νόημα για τις συμφορές που καταστρέφουν τις κοινότητες τους», δήλωσε η 21χρονη.

Η οργάνωσή της σε συνεργασία με 8.000 δίγλωσσους εθελοντές φοιτητές έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για να καλύψει το κενό πληροφόρησης για το 75% του κόσμου που δεν μιλά αγγλικά, γλώσσα στην οποία είναι γραμμένα τα περισσότερα επιστημονικά συγγράμματα.

«Μέσα σε μόλις ένα χρόνο μεταφράσαμε εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις που αφορούν κλιματικές πληροφορίες σε περισσότερες από 100 γλώσσες», είπε η 21χρονη. Η Κianni έχει θέσει ως μεγάλο στόχο, το έργο αυτό να το αναλάβουν συντονισμένα οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με επιστήμονες και συμβούλους.