UPDATE #NOW

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όταν αρχίσεις να δίνεις πίσω, πού τελειώνει αυτό;»


JTeam

7 Δεκεμβρίου 2022

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όταν αρχίσεις να δίνεις πίσω, πού τελειώνει αυτό;»
«Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος»

Εντελώς αρνητική φαίνεται να είναι η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Michelle Donelan για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ανάμεσα στο πλήθος δηλώσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για το θέμα, η υπουργός λέει: «Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;».

Η επίσημη ανακοίνωση από το Βρετανικό Μουσείο είναι ότι επιθυμεί «νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα», αλλά ότι «δεν σκοπεύει να διαλύσει τη σπουδαία συλλογή, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της ανθρωπότητας». Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο λοιπόν περί αλλαγής του νόμου, ο οποίος «εμποδίζει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις».

Εν όψει των τελευταίων εξελίξεων, η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, η οποία στο πλαίσιο εμφάνισής της ενώπιον της επιτροπής ψηφιακών μέσων, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης, ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα περί συζητήσεων του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου George Osborne με την ελληνική πλευρά.

H βουλευτής Jane Stevenson σε ερώτησή της προς την υπουργό, επέκρινε την επιστροφή των Γλυπτών «σε πιο ηλιόλουστα κλίματα». Μάλιστα είπε πως η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να είναι η αρχή για να μείνουν τα βρετανικά μουσεία χωρίς πολλά από τα εκθέματά τους τα επόμενα χρόνια.

Ποια ήταν η θέση της Michelle Donelan

Κατά την πρώτη της εμφάνιση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ως υπουργός Πολιτισμού, η Michelle Donelan είπε:

«Θεωρώ όμως ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος να ακολουθήσουμε. Τα μουσεία μας και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που μπορούν να τους επισκεφθούν όχι μόνο κάτοικοι αυτής της χώρας αλλά και τουρίστες, επιτρέποντας τους να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική περίοδο του χρόνου. Αυτά είναι αντικείμενα στα οποία έχουμε δώσει σπουδαία φροντίδα επί δεκαετίες αν όχι για ακόμα περισσότερο, τα έχουμε διερευνήσει σημαντικά, ήμασταν οι φύλακές τους. Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό; Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες. Θα έλεγα πως είναι πιο ξεκάθαρο ότι έχουμε μια ευθεία συνδεόμενη ιδιοκτησία. Οπωσδήποτε το τρέχον status quo λειτουργεί και θα πρέπει να το προστατέψουμε»,