UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί από τη «χιονοθύελλα του αιώνα»- Ομοσπονδιακή βοήθεια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ενέκρινε ο Biden


JTeam

27 Δεκεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί από τη «χιονοθύελλα του αιώνα»- Ομοσπονδιακή βοήθεια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ενέκρινε ο Biden
Ψάχνουν «ζωντανούς ή νεκρούς» στα αυτοκίνητα

Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος στη Νέα Υόρκη, μετά την ακραία χιονοθύελλα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους μόνο στην περιοχή της πόλης Μπάφαλο, της δεύτερης μεγαλύτερης της πολιτείας, και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

O απολογισμός των θυμάτων της «χιονοθύελλας του αιώνα» ανερχόταν σε τουλάχιστον 60 νεκρούς ως χθες Δευτέρα το βράδυ κι εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχει τελειώσει», είπε η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, υπενθυμίζοντας ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πέσουν άλλα 30 εκατοστά χιόνι. «Είναι σαφώς η θύελλα του αιώνα», πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπάφαλο, τη γενέτειρά της. Μολονότι η ένταση της θύελλας έχει κοπάσει, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, «παραμένει πάντα επικίνδυνο το να βρίσκεται έξω», πρόσθεσε.

«Είναι σαν να πηγαίνεις σε εμπόλεμη ζώνη και τα οχήματα στις άκρες των δρόμων είναι σοκαριστικά», τόνισε η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης

«Σας παρακαλώ, εκτός και αν είστε μέλος σωστικών συνεργείων, μην οδηγείτε. Οι συνθήκες είναι κακές», ήταν η έκκληση που απεύθυνε στους πολίτες ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Μαρκ Πόλονκαρζ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ, ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι την αψήφησαν. Σύμφωνα με τον Πόλονκαρζ, περισσότερα από 12.000 κτίρια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.