UPDATE #NOW

Πώς να ξεκολλήσεις από το κινητό σου το 2023 (έστω και λίγο)


JTeam

2 Ιανουαρίου 2023

Πώς να ξεκολλήσεις από το κινητό σου το 2023 (έστω και λίγο)
pexels
Προσπάθησε να ελέγξεις τη χρήση που κάνεις στο κινητό σου με τους παρακάτω τρόπους

Πιθανολογούμε ότι οι ώρες που ξοδεύεις καθημερινά μπροστά από την οθόνη του κινητού σου είναι πολύ περισσότερες από οτιδήποτε άλλο κάνεις μες στη μέρα. Είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις με το που ξυπνάς και η συνήθειά του σε ακολουθεί όλη τη μέρα. Το τσεκάρεις στο τιμόνι, στα meetings, ακόμη κι όταν είσαι έξω για βόλτα με αγαπημένα πρόσωπα.

Αν θες να απομακρυνθείς από τον εθισμό, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που παρέχονται ως εργαλεία από τη Google και την Apple. Στα Android, οι χρήστες μπορούν να κάνουν dowload και να εγκαταστήσουν το Digital Wellbeing app από το Play Store. Η εφαρμογή παρέχει χαρακτηριστικά όπως Bedtime mode και πολλά data που δείχνουν πώς χρησιμοποιείς το κινητό σου, προσφέροντας εναλλακτικές για να αλλάξεις συνήθειες.

Jenny.Gr
pexels

Η Apple από την άλλη πλευρά, έχει καταχωρημένο το Screen Time μες στις ρυθμίσεις εκεί όπου μπορείς να βρεις ένα σωρό εργαλεία, όπως το Focus Modes. Το Screen Time δείχνει τον μέσο χρόνο που σπαταλάς στη συσκευή σου και παρέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες, όπως ποια apps χρησιμοποιείς περισσότερο ή ποιες εφαρμογές στέλνουν τις περισσότερες ειδοποιήσεις.

Πώς να χρησιμοποιείς το Screen Time στα iOS και το Digital Wellbeing στα Android

To να αλλάξεις τις συνήθειες που αφορούν τη χρήση του smartphone σου, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο οπότε πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι χρειάζεται να αφιερώσεις αρκετές ώρες για να εξοικειωθείς με τα εργαλεία είτε έχεις iOS είτε Android. Παρόλο που λειτουργούν διαφορετικά, έχουν κοινό άξονα λογικής. Και τα δύο προσφέρουν αμέτρητες επιλογές και μπορούν να αναδιαμορφώσουν με λίγη προσπάθεια τις τεχνολογικές σου συνήθειες.

Στο android, χρειάζεται απλά να πας στις Ρυθμίσεις, στο Digital Wellbeing & parental controls. Στο iOS, πηγαίνεις πάλι στις Ρυθμίσεις κι επιλέγεις Screen Time. Ανάμεσα σε αυτά που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον χρόνο που αφιερώνεις μπροστά από την οθόνη του κινητού σου, είναι να αφαιρέσεις τις ειδοποιήσεις από ένα app συνομιλιών ή να τις αλλάξεις για να είναι λιγότερο ορατές.

Και οι δύο τρόποι θα σε βοηθήσουν σημαντικά στο να περιορίσεις τη χρήση του κινητού σου τη νέα χρονιά. Αν θες να μειώσεις για παράδειγμα τον χρόνο που αφιερώνεις στα social media, βάλε ένα χρονικό όριο ή απόφυγε να τα ανοίγεις συγκεκριμένες ώρες μες στη μέρα. Αυτό λειτουργεί εξίσου καλά με τον χρόνο που θες να αφιερώνουν τα παιδιά μπροστά από τις συσκευές οπότε μπορείς να το κάνεις σαν πείραμα.

Ένας ακόμη καλός τρόπος να αποσυνδεθείς από το κινητό σου είναι ο ποιοτικός ύπνος το βράδυ και αυτό προυποθέτει ότι δεν επιτρέπεις στο κινητό σου να σε ξυπνά με notifications και μηνύματα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, τα Android κινητά προσφέρουν το Bedtime Mode ενώ τα iOS το Sleep Focus mode. To "Do Not Disturb" mode είναι ένα επίσης καλό trick που θα σε κρατήσει μακριά από το κινητό σου. Ένας επίσης καλός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να δοκιμάσεις το "phone-free time" όπου αφήνεις το κινητό σου στο αθόρυβο ή σε ένα άλλο δωμάτιο ώστε να είσαι πραγματικά εκεί για την οικογένεια και τους φίλους σου.