UPDATE #NOW

Γαλλία: Σε ισχύ τα δωρεάν προφυλακτικά στους νέους και η έκτακτη αντισύλληψη στις γυναίκες


JTeam

3 Ιανουαρίου 2023

Γαλλία: Σε ισχύ τα δωρεάν προφυλακτικά στους νέους και η έκτακτη αντισύλληψη στις γυναίκες
pexels
Στα πλαίσια της «μικρής επανάστασης στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη»

Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε ανακοινωθεί ότι στη Γαλλία από την 1η Ιανουαρίου θα δίνονται δωρεάν προφυλακτικά στους νέους, για να καταπολεμηθούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Η συγκεκριμένη πολιτική, που έγινε γνωστή αφότου η κυβέρνηση ξεκίνησε να προσφέρει δωρεάν αντισυλληπτικά σε όλες τις γυναίκες κάτω των 25 ετών, έγινε επιτέλους σε πράξη και γεννά ελπίδα.

Δωρεάν προφυλακτικά διατίθενται πλέον στους νέους κάτω των 26 ετών στα γαλλικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της «μικρής επανάστασης στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη», όπως αποκάλεσε την πρωτοβουλία ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron. Σκοπός είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) στη χώρα και ευχόμαστε η πρωτοβουλία να επεκταθεί κι αλλού στον κόσμο.

Το ποσοστό των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στη Γαλλία αυξήθηκε κατά περίπου 30% το 2020 και το 2021

Η επείγουσα αντισύλληψη διτίθεται επίσης δωρεάν σε όλες τις γυναίκες χωρίς ιατρική συνταγή από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, σύμφωνα με tweet του κυβερνητικού εκπροσώπου Olivier Véran τη Δευτέρα. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι και οι νεαρές γυναίκες δεν θα σταματήσουν να λαμβάνουν αντισύλληψη επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση συνολικά, ο Macron είχε δηλώσει τον Δεκέμβρη: «Δεν είμαστε πολύ καλοί σε αυτό το θέμα. Η πραγματικότητα είναι πολύ, πολύ διαφορετική από τη θεωρία. Είναι ένας τομέας όπου πρέπει να εκπαιδευτούμε και να εκπαιδεύσουμε πολύ καλύτερα».

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι Γαλλίδες κάτω των 26 είχαν ήδη πρόσβαση σε δωρεάν αντισύλληψη. Αυτό περιελάμβανε συμβουλευτική από γιατρούς ή μαίες και ιατρικές υπηρεσίες ανάλογα με την αντισυλληπτική μέθοδο που είχαν επιλέξει. Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε παραδεχτεί ότι του επισημάνθηκε πως πολλοί ανήλικοι έχουν σεξουαλικές επαφές και θα πρέπει επίσης να προστατευθούν, γι' αυτό και το μέτρο έπρεπε να επεκταθεί και σε άλλες ηλικίες.