WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ιός HPV: Πώς μεταδίδεται και πώς θα προφυλαχτείτε


26 Φεβρουαρίου 2018

okam5b0.jpg

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης για τον ιό HPV. Άλλοι τύποι σεξουαλικής επαφής (τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή μεταξύ τους, στοματο-γεννητική επαφή) είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε λοίμωξη, εφόσον υπάρχουν αμυχές στο επιθήλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει καλά, είναι πιο σπάνιοι τρόποι μετάδοσης.

Πώς όμως μπορούμε να προφυλαχτούμε από τον ιό;

Καταρχάς η χρήση του προφυλακτικού - απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων - μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV. Οι αιτίες είναι ότι αφενός το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια του πέους και αφετέρου μπορεί να υπάρχουν αλλοιώσει σε όλο το κατώτερο γεννητικό σύστημα που να μην είναι ορατές. Επίσης σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, ο οποίος μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση. Το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, παρέχει προστασία από 7 καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και 2 χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού και με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Το εμβόλιο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα και ενσωματώθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ). Σύμφωνα με το ΕΠΕ, ο εμβολιασμός κατά του HPV πραγματοποιείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών και σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ενώ δευτερογενής πρόληψη από τον καρκίνο γίνεται με την έγκαιρη εντόπιση προκαρκινικών αλλοιώσεων (τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, HPV-τεστ κ.ά.).

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ακόμα και αν μία γυναίκα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV, θα ωφεληθεί σημαντικά με τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.