UPDATE #NOW

«I know how»: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που βοηθά ασθενείς με καρκίνο να επιστρέψουν ομαλά στη δουλειά τους


JTeam

18 Ιανουαρίου 2023

«I know how»: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που βοηθά ασθενείς με καρκίνο να επιστρέψουν ομαλά στη δουλειά τους
pexels
Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δίνει μια αρκετά ευπροσάρμοστη λύση

Οι ασθενείς με καρκίνο ή άλλες μακρές ασθένειες ή τραυματισμούς, δεν σημαίνει ότι πρέπει να βιώσουν τον εργασιακό αποκλεισμό. Ένα νέο, πιλοτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους αλλά και στις εταιρείες, στις οποίες δουλεύουν, να επιστρέψουν ομαλά κάποια στιγμή στη δουλειά τους και να παραμείνουν σε αυτή σε περίπτωση που το θέλουν.

Όπως περιγράφει η ασθενής, Sandrine Morizet: «Πρόκειται για μια ασθένεια που μπορείς να πέσεις εύκολα σε κατάθλιψη. Αλλά όταν ξέρουμε ότι μας περιμένουν πίσω και ότι και ότι οι εργοδότες μάς κατανοούν και μας στηρίζουν, μας δίνει ένα έξτρα κίνητρο για να αναρρώσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά». Η Sandrine από τη Γαλλία έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και η επιστροφή στη δουλειά της είναι για εκείνη, πολύ σημαντική.

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει η ίδια αλλά και πολλοί ακόμη ασθενείς, λέγεται "Ι know how" και στοχεύει στην ομαλή επιστροφή των εργαζομένων με μακρές ασθένειες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 32,5% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ δηλώνει ότι πάσχει από μακροχρόνια ασθένεια ή πρόβλημα υγείας. Ταυτόχρονα, το 25% του εργατικού δυναμικού δηλώνει ότι αντιμετωπίζει άγχος που σχετίζεται με την εργασία, ενώ σχεδόν το 80% των διευθυντικών στελεχών δηλώνει ότι πάσχει από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Για την ακρίβεια, το πιλοτικό πρόγραμμα που προκαλεί ελπίδα, στοχεύει να αυξήσει κατά 15% τον αριθμό των ασθενών που θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά τη μάχη τους με μια τέτοια ασθένεια. Η πρωτοβουλία ενθαρρύνει τα άτομα που έχουν έρθει αντιμέτωπα με νόσους που παραμένουν πολύ στη ζωή τους αλλά θέλουν να μην αποκλείονται από διάφορους τομείς στη ζωή τους.