WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την αρθρίτιδα


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Ιανουαρίου 2023

6 τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την αρθρίτιδα
pexels
Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή τους βελτιώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε οκτώ τύπους τροφών που ένα άτομο με αρθρίτιδα μπορεί να ωφεληθεί εάν αποφεύγει.

Η αρθρίτιδα, είναι μία αυτοάνοση, χρόνια φλεγμονώδης νόσος, η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα. Είναι μία από τις συχνότερες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στην ηλικία των 35-55χρόνων, αλλά και σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά.

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε εάν έχετε αρθρίτιδα

Κάποια είδη λίπους

Αρκετοί τύποι λίπους αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας, ένα άτομο με αρθρίτιδα θα πρέπει να περιορίσει τα ακόλουθα:

Κορεσμένα λιπαρά: Το κρέας, το βούτυρο και το τυρί περιέχουν αυτό το είδος λίπους. Τα κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ενός ατόμου.

Τrans λιπαρά: Αυτό το είδος λίπους μπορεί να είναι επιβλαβές γιατί μειώνει την «καλή» χοληστερόλη , αυξάνει την «κακή» χοληστερόλη και τα επίπεδα φλεγμονής. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε τα trans λιπαρά στα έτοιμα τρόφιμα. Ωστόσο, ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν αυτά τα λιπαρά, επομένως θα πρέπει να ελέγχετε τον διατροφικό πίνακα και τη λίστα συστατικών για να είναι σίγουροι.

Προστιθέμενη ζάχαρη

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν ροφήματα με ζάχαρη είχαν αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ). Η συχνή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παχυσαρκία, φλεγμονή και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Πολλά προϊόντα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων στα δημητριακά πρωινού, τις σάλτσες και τα αναψυκτικά, καθώς μπορεί να περιέχουν εκπληκτικές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Υπερβολική πρόσληψη αλατιού ή νατρίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η αρθρίτιδα και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της. Η υψηλή κατανάλωση νατρίου μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει άλλες χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Οι άνθρωποι θα πρέπει να διατηρήσουν την πρόσληψη νατρίου μικρότερη από 2.300 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι).

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες

Οι πουρίνες είναι ουσίες στα τρόφιμα που το σώμα μετατρέπει σε ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας ουρική αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ακόλουθες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες:

  • Κρέας οργάνων, όπως συκώτι

  • Μπύρα και άλλο αλκοόλ

  • Αλλαντικά όπως ζαμπόν, μπέικον ή μεσημεριανό κρέας

  • Μερικά θαλασσινά, όπως μύδια και χτένια

Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2018 εντόπισε ότι ορισμένα λαχανικά πλούσια σε πουρίνες, όπως το κουνουπίδι, τα μανιτάρια και τα φασόλια, δεν έχουν καμία σχέση με τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα

Δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Μερικές μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την πρόσληψη κόκκινου κρέατος με την πρώιμη έναρξη της αρθρίτιδας. Αντίθετα, οι φυτικές δίαιτες μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα.

Jenny.Gr
unsplash

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα και δημητριακά που υφίστανται πρόσθετη επεξεργασία, η οποία αφαιρεί τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα δημητριακά είναι το λευκό ψωμί, πολλά αρτοσκευάσματα και τα επιδόρπια.

Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή στην αρθρίτιδα. Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί επίσης να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Και οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για αρθρίτιδα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, οι οποίοι προκαλούν πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα. Άλλες μορφές περιλαμβάνουν:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  • Ψωριασική αρθρίτιδα

  • Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα

  • Λύκος

Αυτό που τρώει ένα άτομο έχει αντίκτυπο στα επίπεδα φλεγμονής. Ορισμένα τρόφιμα είναι φλεγμονώδη και άλλα είναι αντιφλεγμονώδη. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας , πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τον πόνο και την εξέλιξη της αρθρίτιδας.

Το σωματικό βάρος ενός ατόμου επηρεάζει επίσης τα επίπεδα φλεγμονής. Τα λιποκύτταρα παράγουν κυτοκίνες, οι οποίες είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού που αυξάνουν τη φλεγμονή. Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια δίαιτα για να διατηρήσει ένα μέτριο βάρος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη φλεγμονή και να μειώσει την πίεση των αρθρώσεων.

Τέλος, ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας έχουν συγκεκριμένες τροφές πυροδότησης. Για παράδειγμα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.

Άλλες συμβουλές για τη διαχείριση της αρθρίτιδας

Άλλες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να διαχειριστεί την αρθρίτιδα του περιλαμβάνουν:

Άσκηση χαμηλής έντασης

Αυτό το είδος δραστηριότητας βοηθά ένα άτομο να παραμείνει ενεργό χωρίς να καταστρέφει τις αρθρώσεις. Ο CDC προτείνετε περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία.

Μέθοδοι μαγειρέματος

Ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να κάνουν τα θρεπτικά συστατικά πιο διαθέσιμα. Για παράδειγμα, το μαγείρεμα στον ατμό, μπορεί να διευκολύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Έκθεση στον ήλιο

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών γιατί, σύμφωνα με το Arthritis Foundation , βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Ενώ ορισμένες πηγές τροφίμων περιέχουν βιταμίνη D, ο ευκολότερος τρόπος για να λάβετε επαρκή βιταμίνη D είναι να περάσετε λίγο χρόνο στον ήλιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.