WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να τη μειώσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Απριλίου 2021

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να τη μειώσετε

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ( υπέρταση ) ορίζεται ως υψηλή πίεση στις αρτηρίες, οι οποίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης δίνονται σε δύο αριθμούς:

Η συστολική αρτηριακή πίεση ισούται με την πίεση στις αρτηρίες καθώς συστέλλεται η καρδιά.

Η διαστολική πίεση είναι η πίεση στις αρτηρίες καθώς η καρδιά χαλαρώνει.

Οι επιπλοκές της υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο, σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση ή αρτηριοσκλήρωση ), οφθαλμική βλάβη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υπέρταση είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Με τις νέες οδηγίες για τον ορισμό της υψηλής πίεσης του αίματος, η American Heart Association εκτιμά ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικες (46%) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράγοντες όπως το άγχος, τα τρόφιμα που καταναλώνονται, το κάπνισμα ή η άσκηση μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να υποδηλώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εάν σχετίζεται με πόνο στο στήθος, δύσπνοια, πονοκέφαλο, ζάλη ή πόνο στην πλάτη ή στην κοιλιά, ζητήστε αμέσως ιατρική περίθαλψη. 

Τα συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, δύσπνοια, θολή όραση, ναυτία και αίσθημα παλμών στο λαιμό ή στο κεφάλι. Όμως πολλές φορές η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην έχει συμπτώματα, γι αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «ο σιωπηλός δολοφόνος». 

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα και αυτά περιλαμβάνουν:

Ρινορραγία

Μια αυθόρμητη αλλαγή της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία. Αν αντιμετωπίζετε πολύ συχνά ρινορραγίες, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για υψηλή αρτηριακή πίεση, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους, αλλά αποτελούν επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι για υψηλή αρτηριακή πίεση. Ζητήστε ιατρική βοήθεια για να αποκλείσετε την υπέρταση.

Ζάλη

Εάν αισθάνεστε ότι το δωμάτιο περιστρέφεται γύρω σας χωρίς λόγο, πηγαίνετε για ιατρικό έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για υπέρταση.

Πρόβλημα στη συγκέντρωση 

Τελικά, αν παρατηρήσετε ότι έχετε πρόβλημα να συγκεντρωθείτε ή ξεχνάτε πράγματα πολύ συχνά, μπορεί να είναι σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης. 

Πρήξιμο

Εάν έχετε υπέρταση, τα πόδια σας μπορεί να διογκωθούν. Αν αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση, μεταβείτε για έλεγχο.

Πώς θα μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση 

Κόψτε το αλάτι

Το 94% του πληθυσμού  υπερβαίνει την μέγιστη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα αλατιού, το οποίο εξηγεί γιατί η υπέρταση είναι επιδημία. Ακόμη και μια μικρή μείωση του νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 2 έως 8 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Hg). Οι συστάσεις για τη μείωση του αλατιού είναι:

Περιορισμός του νατρίου σε 2.300 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα ή λιγότερο. Μια χαμηλότερη ποσότητα νατρίου - 1.500 mg την ημέρα ή λιγότερο - είναι κατάλληλη για τα άτομα ηλικίας 51 ετών, καθώς  και για εκείνους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο.

Για να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Παρακολουθήστε πόσο αλάτι βάζετε στη διατροφή σας.Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων, για να εκτιμηθεί πόσο νάτριο υπάρχει σε ό, τι τρώτε και πίνετε κάθε μέρα.

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πατατάκια, κατεψυγμένα γεύματα, μπέικον και επεξεργασμένα κρέατα.

Μην προσθέτετε αλάτι. Μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι έχει 2.300 mg νατρίου. Χρησιμοποιήστε βότανα ή μπαχαρικά, αντί για αλάτι, για να προσθέσετε περισσότερη γεύση στα τρόφιμα σας. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να μειώσετε δραστικά το νάτριο, τότε κάντε περικοπές σταδιακά. 

Ακολουθήστε τη δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH επικεντρώνεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και στην ισορροπία πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Οι διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ακολουθούν τις συστάσεις της δίαιτας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η οποία σας ενθαρρύνει να μειώσετε το αλάτι και το νάτριο από τη διατροφή σας και να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Περιορίστε την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε

Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετικές, όμως αυτή η προστατευτική επίδραση χάνεται αν πίνετε πολύ- συνήθως περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών, ή και δύο ποτά για τους άντρες κάτω από τα 65.

Ασκηθείτε

Η λύση δεν είναι να παίρνετε ένα σωρό χάπια για την πίεση και να κάθεστε στον καναπέ σας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα - τουλάχιστον 30 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας - μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση από 4-9 mm Hg.

Και  δεν θα πάρει πολύ χρόνο, για να δείτε τη διαφορά. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη δημιουργία  ενός προγράμματος γυμναστικής. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει, εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε περιορισμό στην άσκηση. Ακόμη και η μέτρια δραστηριότητα για 10 λεπτά κάθε φορά, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει.

Είναι σημαντικό να προσθέτετε κάλιο στη διατροφή. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Καλές πηγές καλίου περιλαμβάνουν: μπανάνες, πεπόνια, πορτοκάλια, σπανάκι και κολοκύθι. 

Δείτε επίσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits