Ο ρόλος του καλίου στη διατήρηση της υγείας και ποιες είναι οι σημαντικότερες πηγές

Τζουλιάννα Καρνέζη
Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021

Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.  Μαζί με το νάτριο αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στη διέγερση των νεύρων και των μυών.

Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα καλίου από τη διατροφή. Γι αυτό και παρακάτω θα δούμε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε κάλιο. 

Πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο:

Μπανάνες, πορτοκάλια, πεπόνι, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, μερικά αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σταφίδες,

Μαγειρεμένο σπανάκι

Μαγειρεμένο μπρόκολο

Πατάτες

Γλυκοπατάτες

Μανιτάρια

Αρακάς

Αγγούρια

Κολοκύθι

Κολοκύθα

Φυλλώδη πράσινα

Ο χυμός από πλούσια σε κάλιο φρούτα είναι επίσης μια καλή επιλογή.

Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Μερικά ψάρια περιέχουν κάλιο, όπως ο τόνος και ο γάδος. 

Τα φασόλια ή τα όσπρια με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν:

Κόκκινα φασόλια

Σόγια

Φακές

Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο περιλαμβάνουν:

Υποκατάστατα αλατιού (διαβάστε τις ετικέτες για να ελέγξετε τα επίπεδα καλίου)

Ξηροί καρποί

Κρέας και πουλερικά

Καφέ και άγριο ρύζι

Δημητριακά πίτουρου

Ψωμί ολικής αλέσεως 

Πόσο κάλιο πρέπει να παίρνουμε

Θα πρέπει να λαμβάνετε 4.700 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου καθημερινά. Οι περισσότεροι όμως δεν επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο.

Εάν όμως έχετε πρόβλημα στους νεφρούς θα πρέπει να λαμβάνετε λιγότερο κάλιο από τα 4.700 mg. Αν οι νεφροί σας δεν λειτουργούν καλά, θα μπορούσε να παραμείνει πολύ κάλιο στο σώμα σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει νευρικά και μυϊκά προβλήματα. 

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κάλιο δεν περιλαμβανόταν στις ετικέτες τροφίμων των συσκευασμένων ειδών διατροφής. Αλλά από τον Μάιο του 2016, οι κανόνες άλλαξαν και το κάλιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις ετικέτες τροφίμων, με αποτέλεσμα να μπορείτε πιο εύκολα να παρακολουθείτε την πρόσληψη καλίου, για καλύτερη υγεία και ευεξία. 

Γιατί χρειάζεστε κάλιο

Καταρχάς βοηθά την αρτηριακή σας πίεση. Αυτό το κάνει με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Πρώτον, με τη βοήθεια των νεφρών, το κάλιο βοηθά στην απομάκρυνση επιπλέον νατρίου από το σώμα σας μέσω των ούρων. Αυτό είναι καλό, επειδή η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση .

Δεύτερον, το κάλιο βοηθά τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώσουν, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και κατ επέκταση στον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.  

Χρειάζεστε επίσης αρκετό κάλιο για την καλή υγεία των μυών - έτσι ώστε οι μύες σας να κάμπτονται ή να συστέλλονται όπως πρέπει. Και τα νεύρα σας χρειάζονται κάλιο ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν καλά.

Το κάλιο αποτρέπει τις κράμπες. Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα κοινό αποτέλεσμα χαμηλών επιπέδων καλίου στο αίμα. 

Τέλος βελτιώνει την υγεία των οστών, βοηθώντας στη συγκράτηση και τη διατήρηση του ασβεστίου.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits