WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι προβλήματα υγείας φανερώνουν τα νύχια σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Δεκεμβρίου 2020

Τι προβλήματα υγείας φανερώνουν τα νύχια σας

Το σώμα σας έχει μια ικανότητα για να σας ενημερώνει όταν κάτι έχει πάει στραβά, και τα νύχια σας δεν αποτελούν καμία εξαίρεση. Το σχήμα τους, η υφή, το χρώμα και η συνολική κατάσταση μπορεί να αποκαλύψουν πολλά πράγματα για την υγεία σας.

Κίτρινα νύχια. Τι σημαίνει όταν τα νύχια παρουσιάζουν μια κίτρινη χροιά; Θα μπορούσε να είναι μια σειρά από πράγματα, όπως μύκητες, ψωρίαση ή λεκέδες από το κάπνισμα. Επίσης, μπορεί να φταίει και η αγάπη σας για τα σκούρα βερνίκια νυχιών. Αν το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό τότε θα φύγει από μόνο του, με λίγη περιποίηση. 

Εάν όμως το κιτρίνισμα επιμένει, χειροτερεύει, ή συνοδεύεται από πόνο, θα μπορούσε να είναι μια μυκητίαση. Δυστυχώς, οι μυκητιάσεις μπορεί να είναι δύσκολο να επουλωθούν, ειδικά αν τις αγνοήσετε. Το κιτρίνισμα παρατηρείται επίσης και ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας σπάνιας κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο κίτρινων νυχιών. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στα νύχια σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Αδύναμα νύχια. Αν τα νύχια σας σπάνε πολύ εύκολα, τότε αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ηλικία ή να είναι ένα σημάδι ότι έχουν ταλαιπωρηθεί λόγω του μανικιούρ και του nail polish. Επίσης, μπορεί να έχετε έλλειψη σε βιταμίνη Α -ένα βασικό συστατικό των νυχιών- ή σε βιταμίνη C, που συμβάλει στην ενδυνάμωση και επιταχύνει την ανάπτυξή τους. 

Τι πρέπει να κάνετε; Δώστε χρόνο στα νύχια σας να αναπνεύσουν. Ξεχάστε για λίγες μέρες τις επισκέψεις σας στα ινστιτούτα περιποίησης νυχιών και αφήστε τα να ηρεμήσουν. Αν αυτό δεν βοηθήσει, ήρθε η ώρα να κάνετε μια επίσκεψη στο δερματολόγο για να δείτε αν έχετε κάποια ανεπάρκεια.

Νύχια σε σχήμα κουταλιού. Ένα εύκολο τεστ για να διαπιστώσετε αν τα νύχια σας είναι σε σχήμα κουταλιού, είναι να ρίξετε στο κέντρο δύο σταγόνες νερού. Αν δεν φύγουν τότε έχετε λίγο διαφορετικό σχήμα από το κανονικό και μπορεί να σημαίνει ανεπάρκεια σε σίδηρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα νύχια κουτάλι μπορεί να είναι και ένα σημάδι καρδιακών παθήσεων ή υποθυρεοειδισμού, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Τι να κάνετε; Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να πάρετε την κατάλληλη θεραπεία.

Λευκά στίγματα. Οι μικρές λευκές κηλίδες στα νύχια σας, οφείλονται σε κάποιο είδος τραυματισμού ή σε μια υπερβολική περιποίηση της επιδερμίδας. Τι να κάνετε; Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, απλά θα ξεθωριάσουν κα θα φύγουν. Αν επιμένουν τότε επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.