6 πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας
Τζουλιάννα Καρνέζη
11 Ιανουαρίου 2023
Τα στατιστικά στοιχεία όσο αφορά την παιδική παχυσαρκία είναι ανησυχητικά κυρίως για δύο κυρίως λόγους: αφενός γιατί τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά θα παραμείνουν παχύσαρκα ακόμη και στην ενήλικη ζωή, αφετέρου γιατί το υπερβολικό βάρος μπορεί να συσχετιστεί με διάφορες και σοβαρές παθολογίες τόσο σε σωματικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο.
Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα ενός θετικού ενεργειακού ισοζυγίου που παρατείνεται με την πάροδο του χρόνου: εισάγονται περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνονται, ως αποτέλεσμα της μη ισορροπημένης διατροφής ή της καθιστικής ζωής. Οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να είναι από τις κύριες αιτίες πίσω από τα προβλήματα παχυσαρκίας.
Η γενετική είναι η βάση στην οποία εισάγονται οι άλλοι παράγοντες: η παρουσία ενός ή και των δύο παχύσαρκων γονέων, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά.
Η καθιστική ζωή (χρήση βιντεοπαιχνιδιών και όχι υπαίθριων παιχνιδιών ή πολλές ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση) και η μη ισορροπημένη διατροφή είναι από τις κύριες αιτίες παχυσαρκίας στα παιδιά.
Οι κίνδυνοι για την υγεία
Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει το ενδοκρινικό σύστημα, το ήπαρ (προκαλώντας λιπώδη νόσο του ήπατος), το γαστρεντερικό σύστημα (πέτρες στη χολή ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), τους νεφρούς, το σκελετικό σύστημα και το αναπνευστικό.
Ο κύριος κίνδυνος παχυσαρκίας παραμένει, ωστόσο, ο καρδιαγγειακός με την αύξηση της θνησιμότητας στην ενήλικη ζωή να συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα παχυσαρκίας σε εφήβους και παιδιά μεταξύ 14 και 19 ετών.
6 πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας
Η έγκαιρη παρέμβαση μόλις το παιδί τείνει να πάρει βάρος είναι σίγουρα η καλύτερη μορφή πρόληψης. Με αυτή την έννοια, υπάρχουν έξι μέτρα συμπεριφοράς που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος του παιδιού σας να γίνει παχύσαρκο:
- Μάθετε το παιδί να καταναλώνει τακτικά γεύματα , αποφεύγοντας έτσι να τρώει εκτός ωραρίου: ένα πλούσιο πρωινό, ένα μεσημεριανό γεύμα και ένα δείπνο, συνοδευόμενα από ένα μεσημεριανό σνακ και ένα απογευματινό σνακ.
- Αποφύγετε τα θερμιδογόνα σνακ, όπως παγωτό, χυμοί φρούτων με ζάχαρη και ανθρακούχα ποτά.
- Προσπαθήστε να μειώσετε τα αλλαντικά, τα τηγανητά, τα καρυκεύματα και τα επιδόρπια κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
- Συνηθίσετε το παιδί να παίζει σε εξωτερικούς χώρους και να ασκείται.
- Σεβαστείτε τους ρυθμούς του ύπνου και της αφύπνισης.
- Περιορίστε την καθημερινή χρήση της τηλεόρασης, των υπολογιστών και των βιντεοπαιχνιδιών κατά τον ελεύθερο χρόνο σε 2 ώρες κατ' ανώτατο όριο, έως και 8 ώρες την εβδομάδα. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεται η τοποθέτηση παιδιών κάτω των 2 ετών μπροστά στην τηλεόραση.
Τέλος σε περίπτωση παθολογικής παιδιατρικής παχυσαρκίας (ΔΜΣ ενός παιδιού πάνω από το 95ο εκατοστημόριο ή πάνω από το 85ο σε περίπτωση υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας ή σακχαρώδους διαβήτη) συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.