WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κυριότερα γαστρεντερικά προβλήματα και τι μπορεί να σημαίνουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιανουαρίου 2023

Τα κυριότερα γαστρεντερικά προβλήματα και τι μπορεί να σημαίνουν
pexels
Αυτός ο οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα πιο κοινά γαστρεντερικά προβλήματα.

Είναι φυσιολογικό να έχετε στομαχόπονο που και που, όπως μετά από ένα εξαιρετικά πικάντικο γεύμα ή εξαιτίας μιας αγχωτικής κατάστασης. Ωστόσο, οι παθήσεις του εντέρου που παραμένουν για περισσότερες από μερικές ημέρες θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν πιο σημαντικά προβλήματα - από δυσανεξία στη λακτόζη έως ελκώδη κολίτιδα. Και δυστυχώς, οι γαστρεντερικές παθήσεις δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωστούν.

Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα συγκεκριμένα - για παράδειγμα, σχεδόν κάθε πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή πόνο - και είναι πιθανό να έχουμε περισσότερα από ένα προβλήματα ταυτόχρονα.

Δείτε πώς μπορείτε να αρχίσετε να κατανοείτε τα συμπτώματά σας και τις στρατηγικές για την ανακούφισή τους.

Πρόβλημα του εντέρου: Διάρροια

Διάρροια με αίμα

Εάν έχετε διάρροια και αιματηρά κόπρανα, μπορεί να έχετε μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn. Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) που προκαλεί έλκος - φθορά - και φλεγμονή του παχέος εντέρου. Μπορεί να έχετε διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πόνο, αλλά το κλασικό σύμπτωμα είναι αίμα στα κόπρανα .

Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να ωφεληθούν από αλλαγές στον τρόπο ζωής , όπως η αποφυγή τροφών που φαίνεται να προκαλούν εξάρσεις και η μείωση του στρες. Η έρευνα έχει προτείνει ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με IBD.

Τι είναι τα FODMAPs;

Το ακρωνύμιο FODMAPs σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες και αναπτύχθηκε για να περιγράψει τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων, με αποτέλεσμα φούσκωμα, μετεωρισμός, κοιλιακό άλγος και διαταραχές του γαστρεντερικού. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των FODMAPs στη διατροφή ανακουφίζει από τα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Τα FODMAP στη διατροφή είναι

  • Φρουκτόζη (κάποια φρούτα, μέλι, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη)
  • Λακτόζη (γαλακτοκομικά)
  • Φρουκτάνες (σιτάρι, κρεμμύδι, σκόρδο κ.ά.)
  • Πολυόλες (γλυκαντικά που περιέχουν σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, μαλτιτόλη, φρούτα με κουκούτσι όπως αβοκάντο, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα κ.ά.)

Διάρροια με κοιλιακό άλγος αλλά χωρίς αιμορραγία

Θα μπορούσε να είναι σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS-D), που χαρακτηρίζεται από επεισόδια διάρροιας και πόνου στην κάτω κοιλιακή χώρα. Το έντερό σας μπορεί να απελευθερώσει περίσσεια υγρού στον γαστρεντερικό σωλήνα κατά τη διάρκεια της πέψης ή η τροφή μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα στο σύστημά σας. Δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία για το IBS-D, επομένως ο στόχος είναι να αποφύγετε τους ερεθισμούς, όπως συγκεκριμένα τρόφιμα ή ακραίο στρες.

Εάν έχετε IBS-D θα μπορούσατε να πάρετε ένα δισκίο φυτικών ινών κατά τη διάρκεια των εξάρσεων για να απορροφήσετε επιπλέον νερό στο παχύ έντερο. Ή σκεφτείτε μια δίαιτα χαμηλού FODMAP. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το στυλ διατροφής βελτιώνει σημαντικά τον κοιλιακό πόνο για άτομα με IBS.

Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει το άγχος καθώς και να βοηθήσει στην κινητικότητα του εντέρου. Επίσης τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του IBS , αλλά δεν λειτουργούν για όλους και μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Διάρροια με περιστασιακό φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος αλλά χωρίς αιμορραγία

Τα συμπτώματά σας μπορεί να προκύψουν από τυχόν τροφικές δυσανεξίες ή ευαισθησίες, όπως αυτές που σχετίζονται με τη λακτόζη ή τη γλουτένη. Εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών, πιθανότατα έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτή η κατάσταση είναι η αδυναμία πέψης των σακχάρων του γάλακτος στο αγελαδινό γάλα.

Εκτός από τη διάρροια, μπορεί να παρουσιάσετε φούσκωμα ή να παρατηρήσετε γουργούρισμα ή άλλους θορύβους στο στομάχι μετά το φαγητό ή την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο περιορισμός ή η διακοπή των γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν μετά την κατανάλωση ψωμιού ή ζυμαρικών, αυτά τα σημάδια δείχνουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη .

Πρόβλημα με το έντερο: Φούσκωμα

Γενικό φούσκωμα

Πέρα από τις καταστάσεις που έχουν ήδη σημειωθεί, άλλα πράγματα που συνήθως οδηγούν σε φούσκωμα περιλαμβάνουν:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
  • Αύξηση βάρους
  • Υπερφαγία
  • Δυσκοιλιότητα

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν το φούσκωμα διαρκεί για μέρες ή εβδομάδες. Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα εάν εμφανιστεί φούσκωμα με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνος στο στομάχι
  • Αιματηρά ή σκουρόχρωμα κόπρανα
  • Διάρροια
  • Επιδείνωση της καούρας
  • Εμετός
  • Απώλεια βάρους

Φούσκωμα που αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μερικές φορές το φούσκωμα μπορεί να συμβεί απλώς και μόνο επειδή τρώτε όλη την ημέρα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να καταπίνετε αέρα - ο τεχνικός όρος για να το κάνετε αυτό είναι αεροφαγία. Για να το αποφύγετε, μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη σόδας, να σταματήσετε να μασάτε τσίχλα ή να τρώτε πιο αργά.

Φούσκωμα ως αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων υγείας

Θα μπορούσατε επίσης να έχετε βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO). Το SIBO μπορεί να εμφανιστεί λόγω μπλοκαρίσματος στο λεπτό έντερο εξαιτίας καποιων ασθενειών (π.χ. νόσος του Crohn), χειρουργικής επέμβασης, προβλημάτων με το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή ορισμένων περιπτώσεων IBS.

Η θεραπεία για το SIBO περιλαμβάνει συνήθως αντιβιοτικά, φάρμακα που επιταχύνουν την κίνηση στα έντερα, ενδοφλέβια (IV) υγρά ή διατροφή που χορηγείται μέσω της φλέβας σε περιπτώσεις ατόμων που υποσιτίζονται.

Επιπλέον, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσουν τον περιορισμό ορισμένων υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης, της φρουκτόζης και του ανθεκτικού αμύλου.

Άλλα σοβαρά ζητήματα που οδηγούν σε φούσκωμα θα μπορούσαν να είναι καταστάσεις όπως:

  • Σύνδρομο Dumping (Συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος που συμβαίνουν όταν η τροφή μετακινείται γρήγορα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα)
  • Παγκρεατική ανεπάρκεια (όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα
  • Καρκίνος ωοθηκών

Εάν οποιοδήποτε φούσκωμα προκαλείται από άλλη πάθηση υγείας, η επίσκεψη σε έναν γιατρό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια και θα σας βοηθήσει να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για τα συμπτώματά σας.

Jenny.Gr
pexels

Πρόβλημα του εντέρου: Δυσκοιλιότητα

Χρόνια δυσκοιλιότητα

Εάν η δυσκοιλιότητα είναι ήπια, δοκιμάστε να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και να πίνετε πολλά υγρά. Επίσης, μιλήστε έναν γιατρό εάν η δυσκοιλιότητα είναι σοβαρή, δεν είχατε κένωση εδώ και τρεις ημέρες ή έχετε φούσκωμα ή πόνο στο στομάχι.

Δυσκοιλιότητα και έντονος κοιλιακός πόνος μετά το φαγητό

Μπορεί να έχετε νόσο του Crohn , έναν άλλο τύπο IBD. Η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος (ειδικά στο δεξί κάτω τεταρτημόριο), διάρροια, μερικές φορές αιματηρά κόπρανα, κόπωση και απώλεια βάρους. Με την πάροδο του χρόνου, η απόφραξη του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και ακόμη και σε υποσιτισμό.

Ενώ η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει μόνο την εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου και του ορθού, η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει όλα τα στρώματα του εντέρου και ολόκληρο τον γαστρεντερικό σωλήνα, οπουδήποτε από το στόμα μέχρι το έντερο. Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει ισόβια ανοσοκατασταλτικά φάρμακα συν στεροειδή για τις εξάρσεις. Επίσης μια τροποποιημένη δίαιτα θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματά σας. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Δυσκοιλιότητα με αύξηση βάρους, κόπωση ή αίσθημα υπερβολικής ευαισθησίας στο κρύο

Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν υπολειτουργία του θυρεοειδούς (γνωστός και ως υποθυρεοειδής), ο οποίος επιβραδύνει πολλά από τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πέψης. Αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωσή σας με εξετάσεις αίματος, η θεραπεία είναι καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή.

Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα που επιδεινώνεται μόνο κατά την περίοδο ή την ωορρηξία

Επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο για να ελέγξετε για πιθανή γυναικολογική πάθηση, όπως ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή ινομυώματα. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή κοιλιακό άλγος.

Επιπλέον, αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους ή σε συνδυασμό μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για την υγεία σας. Επομένως, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για ιατρική φροντίδα για να αποκλείσετε τυχόν σοβαρά προβλήματα και να λάβετε την καλύτερη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.