WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαλειμματική νηστεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες πριν την ξεκινήσουν


JTeam

2 Ιανουαρίου 2023

Διαλειμματική νηστεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες πριν την ξεκινήσουν
unsplash
Η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες.

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα μοτίβο διατροφής που επικεντρώνεται στο πότε τρώτε και όχι στο τι τρώτε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, αλλά οι περισσότερες προσεγγίσεις εναλλάσσονται μεταξύ περιόδων φαγητού και μη-φαγητού - ή νηστείας. Ορισμένες μέθοδοι προτείνουν νηστεία για έναν καθορισμένο αριθμό ωρών, ενώ άλλες επεκτείνουν τη νηστεία σε μια ολόκληρη ημέρα, αρκετές φορές την εβδομάδα.

Γιατί η διαλειμματική νηστεία είναι διαφορετική για τις γυναίκες και τους άνδρες;

Η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες. Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να εξετάσουν οι γυναίκες σχετικά με την αναπαραγωγική υγεία, την υγεία των οστών και τη γενική ευημερία.

Αν και μπορείτε να τρώτε κανονικά κατά τις περιόδους που δεν νηστεύετε, ορισμένες μορφές διαλειμματικής νηστείας μπορεί να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων σας. Οι θερμίδες παρέχουν στο σώμα σας ενέργεια και όταν υπάρχει έλλειψη ενέργειας, το σώμα θα εστιάσει την προσοχή του στην επιβίωση έναντι άλλων λειτουργιών.

Η έρευνα με γυναίκες ως συμμετέχοντες είναι περιορισμένη, αλλά ορισμένες μελέτες που αφορούν τρωκτικά υποδηλώνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και να επηρεάσει αρνητικά τις αναπαραγωγικές λειτουργίες, όπως η κανονικότητα της εμμήνου ρύσεως, η γονιμότητα, η εγκυμοσύνη και η γαλουχία.

Τα επίπεδα ορμονών των αρσενικών τρωκτικών επηρεάζονται επίσης, αλλά οι διαταραχές δεν φαίνεται να αλλάζουν τις αναπαραγωγικές τους λειτουργίες όσο αλλάζουν στα θηλυκά τρωκτικά. Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι ορισμένες πτυχές της αναπαραγωγής στις γυναίκες - συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και του θηλασμού - απαιτούν περισσότερη ενέργεια από αυτές στους άνδρες.

Έτσι, εάν η πρόσληψη ενέργειας είναι πολύ χαμηλή, αυτές οι λειτουργίες μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή εάν οι γυναίκες επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζονται τα θηλυκά τρωκτικά.

Jenny.Gr
pexels

Πιθανοί κίνδυνοι

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων μπορεί επίσης να μειώσει την οστική πυκνότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών, η διαλειμματική νηστεία δεν φαίνεται να επηρεάζει την πυκνότητα των μετάλλων στα οστά σας με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζουν οι δίαιτες περιορισμένων θερμίδων. Όμως οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες είναι μικρές, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Άλλες πιθανές παρενέργειες της διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους
  • Κούραση
  • Δυσκοιλιότητα
  • Υπερκατανάλωση τροφής σε περιόδους μη νηστείας

Για να διαχειριστούν αυτούς τους κινδύνους για την υγεία, οι γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση στη διαλειμματική νηστεία από τους άνδρες. Η πραγματοποίηση μικρών, σταδιακών αλλαγών σε διάστημα αρκετών μηνών, αντί για δραστικές αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τη διαλειμματική νηστεία, μιλήστε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε τυχόν πιθανούς κινδύνους και εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

Ποιες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη διαλειμματική νηστεία

Παρόλο που υπάρχουν πιθανά οφέλη από τη διαλειμματική νηστεία (αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα), ορισμένες γυναίκες θα πρέπει να την αποφεύγουν εκτός εάν το εγκρίνει ο γιατρός τους. Οι λόγοι για να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνουν:

  • Εγκυμοσύνη ή θηλασμός: Η διαλειμματική νηστεία γενικά δεν συνιστάται για γυναίκες που είναι έγκυες, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού και να προκαλέσει άλλες αρνητικές παρενέργειες
  • Διαβήτης: Η νηστεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χαμηλού σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία).
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με το φαγητό, επομένως η παρατεταμένη νηστεία θα μπορούσε να επηρεάσει τις προγραμματισμένες δόσεις.
  • Εάν έχετε μια υπάρχουσα ιατρική κατάσταση ή ιστορικό διαταραγμένης διατροφής, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα ή πρόγραμμα διατροφής.

Και τέλος μην ξεχνάτε πως η βιολογία του καθενός είναι μοναδική. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεστε σε διαφορετικά τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε με τον καλύτερο τρόπο για εσάς και τη μεταβολική σας υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.