WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο συχνές αιτίες κόπωσης στις γυναίκες


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Δεκεμβρίου 2022

Οι πιο συχνές αιτίες κόπωσης στις γυναίκες
pexels
Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα και μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες.

Είναι εύκολο να συγχέουμε την «κόπωση» με την «κούραση». Η κύρια διαφορά είναι ότι η κούραση βελτιώνεται με την ανάπαυση, αλλά η κόπωση επιμένει ακόμα και μετά την ανάπαυση.

Η κόπωση είναι ένα συνεχές αίσθημα έλλειψης ενέργειας για τις καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί να μην έχει κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα, επομένως ο εντοπισμός της αιτίας μπορεί να είναι δύσκολος.

Αιτίες κόπωσης

Μερικές φορές, υπάρχει μια σαφής ιατρική αιτία.

Έμμηνος ρύση

Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της περιόδου και είναι απολύτως φυσιολογικό. Η σοβαρότητα και η διάρκειά της μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, με βάση διάφορους παράγοντες.

Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, αυτό οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ακετυλοχολίνης, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι σημαντικοί για τη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου και επιπέδων ενέργειας.

Επίσης οι βαριές περίοδοι μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση επειδή η αυξημένη απώλεια αίματος προκαλεί μείωση των επιπέδων σιδήρου. Όταν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα είναι χαμηλά, φτάνει λιγότερο οξυγόνο στα κύτταρά σας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται.

Εμμηνόπαυση

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, αλλάζουν. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, καθώς και άλλα κοινά συμπτώματα, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο σας, με αποτέλεσμα το αίσθημα της κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Η κόπωση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς ή υποθυρεοειδισμού. Αυτό επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά του άνδρες. Συχνά, τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργά και εξελίσσονται σταδιακά για αρκετά χρόνια. Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν ευαισθησία στο κρύο, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, την κατάθλιψη και την αύξηση βάρους.

Ο υπερθυρεοειδισμός - ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής - μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, συσπάσεις ή τρέμουλο, πρήξιμο στον αυχένα και απώλεια βάρους.

Σιδηροπενική αναιμία

Η κόπωση είναι επίσης ένα σύμπτωμα της σιδηροπενικής αναιμίας. Η απώλεια αίματος είναι μια κοινή αιτία έλλειψης σιδήρου. Έτσι, οι βαριές περίοδοι αποτελούν παράγοντα κινδύνου, λόγω της απώλειας αίματος.

Άλλες πιθανές αιτίες αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν:

  • Εγκυμοσύνη

  • Εσωτερική αιμορραγία, για παράδειγμα, λόγω έλκους στομάχου

  • Γαστρεντερικές παθήσεις που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά σίδηρο, όπως η κοιλιοκάκη

Οι γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν την αναιμία από έλλειψη σιδήρου με συμπληρώματα σιδήρου, τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου. Επίσης, μπορείτε να προσθέτετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Ορισμένες πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και το κόκκινο κρέας.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από επίμονα συναισθήματα απελπισίας, λύπης ή κενού. Η κόπωση είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν κατάθλιψη. Αυτή η κατάσταση συχνά συνδέεται με διαταραχές ύπνου, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν την κόπωση.

Jenny.Gr
pexels

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια σύνθετη, μακροχρόνια κατάσταση υγείας. Προκαλεί υπερβολική κούραση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί μετά από καθημερινές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική ή πνευματική προσπάθεια.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν συμπτώματα μετά από λοίμωξη, όπως γρίπη, ή λοιμώξεις από τον ιό Epstein-Barr. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επηρεάζει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες, με αναλογία περίπου 4:1 .

Δεν τρώτε τις σωστές τροφές

Έρευνες έχουν συνδέσει ορισμένες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά με αισθήματα κόπωσης. Αυτό περιλαμβάνει ανεπάρκειες βιταμίνης C, σιδήρου, μαγνησίου και ορισμένων βιταμινών Β. Το να έχετε μια υγιεινή, ποικιλόμορφη και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε τις διατροφικές σας ανάγκες.

Επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή με μεγάλη γκάμα από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και βότανα και μπαχαρικά.

Στρες

Το στρες μπορεί να είναι οξύ (βραχυπρόθεσμο) ή χρόνιο (μακροπρόθεσμο). Ενώ το οξύ στρες είναι προσωρινό, το χρόνιο στρες συχνά συνδέεται με επίμονα αισθήματα κόπωσης.

Μια μελέτη σε σχεδόν 8.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κούραση συνδέεται με στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αϋπνίας. Δοκιμάστε και διαχειριστείτε τα επίπεδα του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, η ενσυνειδητότητα ή η διαφραγματική αναπνοή.

Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα κόπωσης. Αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα:

  • Αντιισταμινικά

  • Αντικαταθλιπτικά

  • Αντιυπερτασικά

  • Οπιοειδή

  • Μυοχαλαρωτικά

Για τα άτομα που λαμβάνουν μερικά από αυτά τα φάρμακα, η κόπωση μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Εάν αντιμετωπίζετε συνεχή κόπωση και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε διάφορες αιτίες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.