WELL BEING

Όταν η άσκηση προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα - Οι κυριότεροι λόγοι


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Δεκεμβρίου 2022

Όταν η άσκηση προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα - Οι κυριότεροι λόγοι
pexels
Τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί να είναι ένα κοινό πρόβλημα κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση και μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, καούρα, κοιλιακό άλγος ή ναυτία.

Εάν αισθανθείτε καούρα, ναυτία ή οποιοδήποτε άλλο εντερικό πρόβλημα που προκαλείται από την άσκηση—ή ακόμα και κατά τη διάρκεια—δεν είστε μόνοι. Αυτά τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι αρκετά κοινά. Η έρευνα δείχνει ότι το 30-90% των ανθρώπων που ασκούνται αντιμετωπίζουν εντερικά προβλήματα από μια προπόνηση.

Γαστρεντερικές αλλαγές μετά από προπόνηση

Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία γαστρεντερικών συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα και, σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι αρκετά άσχημα ώστε να επηρεάσουν την αθλητική τους απόδοση.

Διάρροια

Έως και το 90% των δρομέων μεγάλων αποστάσεων και των αθλητών αντοχής θα εμφανίσουν συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας. Η διάρροια κατά τη διάρκεια ή μετά την έντονη άσκηση είναι τόσο συχνή που μερικές φορές αναφέρεται ως «διάρροια του δρομέα. Τα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν σε περίπου 24 ώρες.

Καούρα

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του γαστρεντερικού συστήματος που μπορεί να σχετίζεται με την άσκηση είναι η καούρα. Η καούρα εμφανίζεται όταν χαλαρώνουν οι μύες μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στο στομαχικό οξύ να φτάσει στον οισοφάγο. Αυτοί οι μύες μπορεί να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια της άσκησης, με αποτέλεσμα την καούρα.

Το να τρώτε πολύ κοντά στην άσκηση μπορεί να το προκαλέσει επίσης καούρα, αλλά υπάρχουν και ορισμένες μορφές άσκησης μπορούν επίσης να την επιδεινώσουν. Οι πιο έντονες ασκήσεις όπως το τρέξιμο είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καούρα, σε σχέση με τις προπονήσεις χαμηλής έντασης όπως το ποδήλατο.

Άλλα συμπτώματα

Η άσκηση μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως:

  • Ναυτία

  • Κράμπες

  • Κοιλιακός πόνος

  • Εμετός

  • Αέρια

  • Φούσκωμα

Γιατί η άσκηση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι που η άσκηση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Αλλαγή στη ροή του αίματος

Κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, το αίμα ρέει προς τους μύες που ασκούνται και απομακρύνεται από το γαστρεντερικο σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη ροής αίματος, ένα πρόβλημα που είναι γνωστό ως εντερική ισχαιμία. Αυτή η έλλειψη ροής μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, όπως διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δρομείς μπορεί να εμφανίσουν αιματηρές κενώσεις. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι σημάδι ισχαιμικής κολίτιδας, μιας κατάστασης κατά την οποία η ροή του αίματος στο παχύ έντερο μειώνεται προσωρινά.

Ανατρεπτικές κινήσεις

Ένας άλλος λόγος που η άσκηση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο γαστρεντερικό σύστημα είναι οι ταραχώδεις κινήσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην εντερική επένδυση. Για παράδειγμα, οι κινήσεις που εμπλέκονται στο τρέξιμο θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάρροια, αίσθημα επείγουσας ανάγκης για κίνηση του εντέρου και σε ορισμένες περιπτώσεις αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Διατροφή

Αυτό που τρώτε μπορεί να παίζει ρόλο στη σχέση μεταξύ της άσκησης και των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και το λίπος θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων γαστρεντερικού συστήματος κατά την άσκηση.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν και είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόνους στο στομάχι, αέρια και κράμπες. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς το νερό βοηθά το φαγητό να περάσει στο έντερο.

Jenny.Gr
pexels

Πρόληψη

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Δεδομένου ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος, η κατανάλωση υγρών πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης για να παραμείνετε ενυδατωμένοι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του προβλήματος.

Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι η αποφυγή ορισμένων μορφών τροφής πριν από την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, λιπαρά ή πρωτεΐνες. Και περιορίστε την ποσότητα των συμπυκνωμένων μορφών υδατανθράκων (όπως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα γλυκά) πριν από την προπόνηση.

Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με:

  • Μείωση της έντασης των προπονήσεων

  • Δοκιμάζοντας διαφορετικές μορφές άσκησης (αν είστε δρομέας, δοκιμάστε να κάνετε ποδήλατο ή κολύμπι)

  • Χρήση φαρμάκων υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού

Σε πολλές περιπτώσεις, συμπτώματα όπως η διάρροια θα πρέπει να υποχωρούν από μόνα τους χωρίς ιατρική φροντίδα. Αλλά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε διάρροια και:

  • Επιμένει για περισσότερο από δύο ημέρες

  • Εμφανίζετε σημάδια αφυδάτωσης

  • Έχετε αίμα ή πύον στα κόπρανα σας

  • Έχετε πίσσα ή μαύρα κόπρανα

  • Έχετε έντονο πόνο στο ορθό έντερο

  • Έχετε έντονο πόνο στην κοιλιά

Τέλος τα υμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος είναι μια κοινή εμπειρία κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να είναι πιο κοινά σε πιο έντονες μορφές προπόνησης, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Όμως τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα είναι προσωρινά και υποχωρούν από μόνα τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.