WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Proffee: Τι είναι η νέα τάση στον καφέ που παίζει παντού και γιατί δεν τη χρειάζεσαι


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Δεκεμβρίου 2022

Proffee: Τι είναι η νέα τάση στον καφέ που παίζει παντού και γιατί δεν τη χρειάζεσαι
pexels
Η τελευταία διατροφική τάση του TikTok είναι η προσθήκη πρωτεΐνης σε σκόνη στον καφέ σας. Θα πρέπει να το δοκιμάσετε;

Συχνά αναρωτιέμαι πώς μαθαίναμε για τις τάσεις και τις μόδες πριν εμφανιστεί το διαδίκτυο και το TikTok. Ακόμα κι αν δεν παρακολουθείτε πραγματικά το TikTok, είναι βέβαιο ότι θα ακούσετε ή θα διαβάσετε κάτι σχετικά με μια ανάρτηση που έχει ξετρελάνει τους φίλους σας ή τους συγγενείς σας.

Έτσι έμαθα τους τελευταίους μήνες για τα φρέσκα φρούτα βουτηγμένα σε σκόνη πρωτεΐνης, για το σκόρδο που βάζουμε στη μύτη για να καταπολεμήσουμε το κρυολόγημα. Και τώρα η πιο πρόσφατη μόδα που εμφανίζεται στα ραντάρ μου είναι ο καφές αναμεμειγμένος με σκόνη πρωτεΐνης, γνωστός και ως proffee. Και τα συναισθήματά μου για όλο αυτό είναι ανάμεικτα.

Τι ακριβώς είναι το Proffee;

Εκτός από ένα πολύ έξυπνο όνομα, είναι απλώς καφές αναμεμειγμένος με σκόνη πρωτεΐνης. Και προφανώς, όπως και με κάθε ρόφημα, μπορείτε να προσθέσετε ελεύθερα επιπλέον πρόσθετα όπως μπαχαρικά, σαντιγί, ζάχαρη (πολλές σκόνες πρωτεΐνης έχουν ήδη ζάχαρη) και γαλακτοκομικό/μη γαλακτοκομικό γάλα.

Η ποσότητα πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι καφέ ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα που υπάρχει στη σκόνη που προσθέτετε και τη μάρκα που χρησιμοποιείτε. Αλλά κατά μέσο όρο, εάν προσθέσετε μια μεζούρα σκόνης, θα πρέπει να πάρετε τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης - σίγουρα μια σημαντική ποσότητα.

Ποιος είναι ο σκοπός του Proffee;

Αρχικά, η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση, την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των μυών στο σώμα μας, τη δημιουργία σημαντικών ενζύμων και ορμονών και τη διαμόρφωση των ιστών και των οργάνων μας. Όταν πρόκειται για την ώρα του φαγητού, η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στον κορεσμό.

Έτσι, για εκείνους που τείνουν να παραλείπουν το πρωινό, η πρωτεΐνη στον καφέ τους μπορεί να τους προσφέρει λίγο κορεσμό μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος. Επίσης η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να περιέχει και κάποιους υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν λίγη περισσότερη ενέργεια, εκτός από την καφεΐνη. Επιπλέον, για τους πρωινούς τύπου που γυμνάζονται και που απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι καφέ μετά την προπόνηση, η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση.

Jenny.Gr
pexels

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρωτεΐνη σε σκόνη;

Όταν συζητάμε για σκόνη πρωτεΐνης η επιλογή εξαρτάται πραγματικά από τη μάρκα και τα συστατικά της και τι μπορεί να έχει σημασία για εσάς προσωπικά. Για παράδειγμα, θέλετε μια μη ΓΤΟ ή οργανική, vegan ή ζωική πρωτεΐνη; Επίσης ορισμένες μάρκες περιλαμβάνουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων. Μερικές είναι ενισχυμένες με βιταμίνες και μέταλλα και άλλες με φυτικές ίνες. Επιπλέον οι περισσότερες μάρκες περιέχουν τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, η οποία πιστεύω ότι είναι πιθανώς άφθονη για τον καφέ σας.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης για έναν υγιή ενήλικα με ελάχιστο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Για έναν ενήλικα 150 κιλών, αυτό είναι περίπου 55 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Ωστόσο, οι ανάγκες σε πρωτεΐνη μπορεί να αυξηθούν ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας και την ηλικία σας.

Εάν η ημερήσια απαίτησή σας σε πρωτεΐνη είναι, για παράδειγμα, 60 γραμμάρια την ημέρα, μια μερίδα πρωτεΐνης σε σκόνη μπορεί να ικανοποιήσει το ένα τρίτο του καθημερινού σας στόχου..

Ένας άλλος τρόπος για να αξιολογήσετε τη θρεπτική αξία της πρωτεΐνης σε σκόνη είναι να συγκρίνετε την ποσότητα πρωτεΐνης που παρέχει με αυτή άλλων τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Για παράδειγμα μία μερίδα από τις περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και λίγα γραμμάρια περισσότερο από ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές .

Έχοντας αυτό κατά νου, οι καλύτεροι τρόποι χρήσης της πρωτεΐνης σε σκόνη είναι ως εναλλακτική λύση αντί για τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη και ως τρόπος ενίσχυσης της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ενός πιάτου που είναι συνήθως χαμηλό σε αυτό το συστατικό. Για παράδειγμα, ένα smoothie φτιαγμένο με λαχανικά και φρούτα στερείται πρωτεΐνης, και ακόμη και μερικές κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου προσθέτουν μόνο περίπου 6 γραμμάρια. Η ανάμειξη με σκόνη μπορεί εύκολα να αυξήσει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνης, γεγονός που μετατρέπει το ρόφημα σε υποκατάστατο γεύματος.

Ο σκοπός λοιπόν δεν είναι να προσθέτετε πρωτεΐνη σε σκόνη σε ό,τι τρώτε ή πίνετε, στην προκειμένη περίπτωση στον καφέ σας. Αντίθετα, αυτά τα προϊόντα είναι για να καλύψετε (και όχι να υπερβείτε) τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη. Όσο για το αν οι σκόνες πρωτεΐνης είναι ένας υγιεινός τρόπος για να το πετύχετε αυτό, σίγουρα μπορεί να γίνει εάν κάνετε μια επιλογή με απλά συστατικά, φυτικής προέλευσης - ειδικά εάν έχει ελεγχθεί για ρύπους.

Φυσικά, τα ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα θα πρέπει πάντα να είναι η πρώτη σας επιλογή. Στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, η πρωτεΐνη συνδυάζεται με φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό σας. Η πραγματικότητα παραμένει. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πραγματικό φαγητό.

Τι γίνεται με τα οφέλη του καφέ;

Είτε προσθέσςτε πρωτεΐνη στον καφέ είτε όχι, η μέτρια κατανάλωση καφέ (2-5 φλιτζάνια/ημέρα) έχει οφέλη για την υγεία , όπως χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και νόσο του Πάρκινσον. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης από τον καφέ μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως αϋπνία, νευρικότητα, άγχος και πονοκεφάλους.

Θέλω να πω ότι απλά δεν μπορώ να τα βγάλω εις πέρας με όλη αυτή τη μόδα που επικρατεί στο διαδίκτυο... Και εκτός αυτού, είμαι διατροφολόγος και είμαι πάντα λάτρης του φαγητού πρώτα και γι αυτό θα πω ότι υπάρχουν πολλές καλύτερες πρωινές επιλογές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως αυγά, γιαούρτι και τόφου.

Επίσης, όταν επιλέγετε ολόκληρα τρόφιμα, λαμβάνετε πολλά περισσότερα από ένα μόνο μακροθρεπτικό συστατικό. Μπορείτε να πάρετε μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα για τα οποία θα σας ευχαριστεί το σώμα σας και τα οποία δεν βρίσκονται στις σκόνες πρωτεΐνης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.