WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 οφέλη του καφέ στην υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Σεπτεμβρίου 2020

6 οφέλη του καφέ στην υγεία

Εάν είστε λάτρεις του καφέ. Αν λατρεύετε τη μυρωδιά, τη γεύση και το τελετουργικό έναρξης της ημέρας με μια κούπα παγωμένο ή ζεστό καφέ, τότε σας έχουμε καλά νέα. Το αγαπημένο μας ρόφημα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Παρακάτω θα δείτε έξι από αυτά. 

Αυξάνει το συναίσθημα της ευτυχίας       

Οι ερευνητές σε μια μελέτη διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με θετικά συναισθήματα, όπως ευχαρίστηση, καλοσύνη, στοργή, ικανοποίηση, ηρεμία και ναι, ευτυχία. Τα ευρήματα της μελέτης σημείωσαν επίσης ότι δεν υπήρχαν αρνητικά συναισθήματα στην κατανάλωση καφέ. Μια άλλη μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης μειώθηκε καθώς η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη αυξήθηκε.

Περιέχει αντιοξειδωτικά

Οι κόκκοι καφέ είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι μέσα σε ένα μικρό φρούτο. Τόσο οι σπόροι όσο και το φρούτο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με την προστασία της υγείας. Το χλωρογόνο οξύ, μια πολυφαινόλη στον καφέ, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Μια μετα-ανάλυση του 2018 30 προηγουμένων δημοσιευμένων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου μειώθηκε κατά 6% για κάθε φλιτζάνι καφέ. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι πιθανοί λόγοι είναι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες  του καφέ. 

Συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά άλλων ασθενειών 

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του προστάτη, καθώς και των καρδιακών παθήσεων και της νόσου του Πάρκινσον.

Η δια βίου κατανάλωση καφέ / καφεΐνης σχετίζεται επίσης με την πρόληψη της γνωστικής μείωσης και τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, ο καφεϊνούχος καφές αυξάνει την εγρήγορση και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωση του.

Μπορεί να δώσει ώθηση στην προπόνησή σας

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι με μέτρο, η καφεΐνη ενισχύει την αθλητική απόδοση. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν βελτιωμένη κυκλοφορία, αυξήσεις στη μυϊκή δύναμη , αντοχή και δύναμη, καθώς και μειωμένο πόνο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να πιέσετε το σώμα σας λίγο πιο σκληρά κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, με αποτέλεσμα καλύτερες βελτιώσεις στη μυϊκή δύναμη και / ή αντοχή

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology διαπίστωσε ότι τα αποθέματα των μυών αναπληρώνονται ταχύτερα όταν οι αθλητές καταναλώνουν υδατάνθρακες και καφεΐνη μετά από εξαντλητική άσκηση. 

Δεν σας αφυδατώνει 

Η καφεΐνη έχει από καιρό επικριθεί ότι συμβάλλει στην αφυδάτωση λόγω της διουρητικής της δράσης, η οποία προκαλεί απώλεια υγρών. Ωστόσο, μια νεότερη έρευνα δείχνει ότι μετά από περίπου τέσσερις ημέρες πρόσληψης καφεΐνης, το σώμα σας προσαρμόζεται, γεγονός που αναιρεί την παραπάνω θεωρία. 

Αν λοιπόν σας αρέσει ο καφές, απολαύστε τα οφέλη του, αλλά στοχεύστε στη συνέπεια και μην το παρακάνετε - πίνετε όχι περισσότερο από 5 φλιτζάνια την ημέρα. Επίσης, αποφύγετε να προσθέτετε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή άλλες γλυκές γεύσεις. 

Όπως με πολλά πράγματα που σχετίζονται με τη διατροφή, η καλύτερη συμβουλή είναι να ακούτε το σώμα σας. Εάν υποψιάζεστε ότι η καφεΐνη προκαλεί κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή περιορίζει την απόδοσή σας, δοκιμάστε καφέ χωρίς καφεΐνη. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.