WELL BEING

Πότε τα φρούτα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Δεκεμβρίου 2022

Πότε τα φρούτα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας
pexels
Η γλύκα, η υφή και η γεύση κάνουν σχεδόν κάθε φρούτο μια απόλαυση. Ακόμα καλύτερα, τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Τα φρούτα φτάνουν συχνά μπροστά μας με διάφορους τρόπους - σε κονσέρβα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα ή σε χυμούς - που δεν είναι ακριβώς απευθείας από τη φύση. Αυτή η επεξεργασία μπορεί να αφαιρέσει ορισμένα από τα οφέλη ή να προσθέσει επιπλέον ζάχαρη.

Όταν ανοίγετε μια κονσέρβα ή πίνετε έναν χυμό με σκοπό να φάτε φρούτα, αυτό που παίρνετε μπορεί να μην είναι τόσο υγιές όσο νομίζετε. Γι αυτό καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής παρακάτω.

Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων

Για αρχή, να πούμε ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια εύκολη λύση, γιατί περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με τα φρέσκα φρούτα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμη ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά αποξηραμένα φρούτα έχουν καλύτερη συνολική διατροφή.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Λοιπόν, εξαρτάται από το μέγεθος της μερίδας και τη ζάχαρη. Η αποξήρανση των φρούτων αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητας σε νερό. Το νερό (και οι φυτικές ίνες) είναι αυτά που σας βοηθούν να χορτάσετε όταν τρώτε φρούτα.

Για παράδειγμα όσον αφορά τα σταφύλια και τις σταφίδες, αν φάτε 15 σταφύλια, θα φουσκώσετε. Τώρα σκεφτείτε να φάτε 15 σταφίδες. Αυτό θα έχει μια εντελώς διαφορετική αίσθηση. Αυτό απλώς σημαίνει ότι θα ήταν καλό να προσέχετε όταν τρώτε αποξηραμένα φρούτα, ώστε να μην καταλήξετε να το παρακάνετε.

Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα φρούτα σε σιρόπι

Εάν αγοράζετε κονσέρβες φρούτων, είναι σημαντικό να διαβάζετε τα συστατικά. Ο λόγος; Γιατί είναι καλύτερο να επιλέγετε φρούτα σε κονσέρβα σε νερό ή 100% χυμό έναντι σε σιρόπι. Τα σιρόπια στα οποία κολυμπούν τα κονσερβοποιημένα φρούτα είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού.

Περιορίστε τους χυμούς και τα smoothies

Το να πίνετε τα φρούτα δεν είναι το ίδιο με το να τα τρώτε, γι' αυτό είναι καλό να δείχνετε κάποια αυτοσυγκράτηση όταν πρόκειται για χυμούς φρούτων και smoothies. Επίσης σε πολλούς χυμούς φρούτων και smoothies μπορεί να υπάρχει αρκετή ζάχαρη. Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί.

Ελέγξτε τα κατεψυγμένα φρούτα για ζάχαρη

Παρατηρήσατε ένα θέμα μέχρι τώρα; Ναι… το παν είναι η αποφυγή της προσθήκης ζάχαρης. Έτσι, όταν αγοράζετε κατεψυγμένα βατόμουρα, φράουλες ή άλλα φρούτα, ελέγξτε την ετικέτα για πρόσθετα σάκχαρα.

Εμ κατακλείδι είναι πάντα καλύτερο να τρώτε ολόκληρα φρούτα. Όμως η αλήθεια ειναι πως μερικές φορές, τα φρέσκα φρούτα απλά δεν είναι εύχρηστα ή διαθέσιμα. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέξτε αποξηραμένα ή χυμούς φρούτων, απλά καλό θα ήταν να διαβάζετε τις ετικέτες των συστατικών, ώστε να ξέρετε τί επιλέγετε.

Εξάλλου η κατανάλωση οποιουδήποτε φρούτου σε οποιαδήποτε μορφή είναι ωφέλιμη, απλά ορισμένες επιλογές είναι καλύτερες από άλλες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.