WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καούρα: Γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Δεκεμβρίου 2022

Καούρα: Γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Το οξύ στο στομάχι σας είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να διαλύσει τα πάντα. Ευτυχώς, όμως το στομάχι είναι καλά ρυθμισμένο για να το αντιμετωπίσει, αλλά το υπόλοιπο σώμα σας δεν είναι τόσο ανθεκτικό. Έτσι, εάν το οξύ διαφύγει και φτάσει στον οισοφάγο, μπορεί να προκαλέσει μια οδυνηρή αίσθηση στο στήθος σας – την καούρα.

Είμαι σίγουρη ότι κάποιοι από εσάς είχατε εμπειρία με καούρα ή δυσπεψία στο παρελθόν. Ειδικά όταν σκέφτεστε τι είχε γίνει τότε, ίσως είχατε πιεί λίγο παραπάνω αλκοόλ ή είχατε φάει μεγάλη ποσότητα φαγητού…Και επειδή η περίοδος των εορτών είναι προ των πυλών, και μπορεί να πάτε σε χριστουγεννιάτικα πάρτι ή σε γιορτές του γραφείου, ίσως ενδιαφέρεστε ιδιαίτερα για αυτό το θέμα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα βασικά. Η καούρα είναι αυτού του είδους η αίσθηση καψίματος στο στήθος που προκαλείται από το οξύ του στομάχου. Πώς συμβαίνει αυτό; Η καούρα μπορεί να εμφανιστεί όταν το οξύ από το στομάχι σας ταξιδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση πίσω στον οισοφάγο. Και επειδή η επένδυση του οισοφάγου είναι πολύ διαφορετική από την επένδυση του στομάχου, δεν μπορεί να διαχειριστεί το οξύ, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται και να δημιουργείται αυτή τη αίσθηση καψίματος.

Και τι προκαλεί το οξύ να ταξιδεύει σε λάθος κατεύθυνση; Είναι μια κοινή παρανόηση ότι η καούρα προκαλείται από υπερβολικό οξύ του στομάχου. Όμως δεν είναι αυτή η ρίζα του προβλήματος. Νομίζω ότι έχω δει τόσες πολλές διαφημίσεις στην τηλεόραση με ανθρώπους να τρίβουν το στομάχι τους λόγω του υπερβολικούς οξέος, που λογικό είναι πολλοί να έχουν λανθασμένη άποψη. Όμως τι ακριβώς δεν συμβαίνει;

Αν ήταν να το αναλύσω κάπως πιο απλά, θα έλεγα ότι η βασική αιτία είναι η χαλάρωση της βαλβίδας που χωρίζει τον οισοφάγο σας από το στομάχι σας. Στο κάτω μέρος του οισοφάγου σας, υπάρχει μια βαλβίδα που ονομάζουμε κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας και που ο σκοπό της είναι να κρατήσει το περιεχόμενο στο στομάχι και να το εμποδίσει να πάει προς τα πίσω.

Αλλά αν αυτή η βαλβίδα διαταραχθεί, όπως εάν ένα άτομο έχει διαφραγματοκήλη, τότε γινόμαστε ευάλωτοι στην παλινδρόμηση. Επιπλέον, ο οισοφάγος και το στομάχι υποτίθεται ότι έχουν συντονισμένες κινήσεις που κρατούν το περιεχόμενο προς την κατεύθυνση που υποτίθεται ότι πρέπει να πάει και αυτό το ονομάζουμε κινητικότητα.

Εάν όμως διαταραχθούν αυτές συντονισμένες κινήσεις, η ροή πάει προς λάθος κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να νιώθουμε τα συμπτώματα της καούρας.

Πώς όμως θα ανακουφιστείτε από την καούρα;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας γράψει κάποια φάρμακα για τη θεραπεία της καούρας, τα οποία δρουν εμποδίζοντας την έκκριση του οξέος του στομάχου, κάτι που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα επειδή αυτό που παλινδρομεί στον οισοφάγο είναι πλέον λιγότερο όξινο.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν είναι η περίσσεια οξέος το πραγματικό πρόβλημα, αλλά αν μειώσετε το οξύ, θα νιώσετε πολύ καλύτερα. Και έτσι αυτά τα φάρμακα καταλήγουν να είναι αποτελεσματικά.

Εκτός όμως από τα φάρμακα υπάρχουν και κάποιες άλλες στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα οι επιλογές του τρόπου ζωής και η διατροφή μπορεί να προκαλέσουν ή να αποτρέψουν την παλινδρόμηση οξέος.

Αυτές οι τροφές ανακουφίζουν από την καούρα

Μπανάνες

Οι μπανάνες καταπραΰνουν τα συμπτώματα της καούρας, ανακουφίζοντας το κάψιμο που νιώθετε λόγω του γαστρικού υγρού ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τον ερεθισμένο οισοφάγο. Δοκιμάστε να φάτε μπανάνα στο πρωινό και σαν σνακ.

Τσάι τζίντζερ

Αυτή η ρίζα είναι ένα εξαιρετικό και πανάρχαιο πανάκι για πολλές παθήσεις του πεπτικού. Απλά βάλτε μια φλούδα ή τρίψτε λίγο τζίντζερ σε βραστό νερό για να φτιάξετε το καλύτερο ρόφημα για τις καούρες.

Γάλα αμυγδάλου

Αν πιείτε το πρωί ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου θα ξεκινήσετε την ημέρα σας με λιγότερα πεπτικά προβλήματα. Το γάλα αμυγδάλου μειώνει τις καούρες και βοηθάει στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Μάραθο

Δεν έχετε παρά να βάλετε δύο κουταλάκια σπόρους μάραθου με μέλι σε βραστό νερό, να το πιείτε και θα διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα της καούρας θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Κεφίρ και αλόη

Για να καταπραΰνετε τις καούρες απλά ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό αλόης με λίγο κεφίρ. Αυτό το μείγμα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, επειδή ο χυμός από το φυτό αλόη μειώνει τη φλεγμονή και θεραπεύει τον γαστρεντερικό σωλήνα και το κεφίρ εξουδετερώνει το οξύ. Όμως μην το παρακάνετε με το χυμού αλόης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Jenny.Gr
pexels

Από την άλλη μεριά είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις τροφές που πυροδοτούν την καούρα. Ωστόσο το φάσμα των τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα είναι τεράστιο, από τις πικάντικες σάλτσες, τις σοκολάτες μέχρι και τα κρεμμύδια. Όμως, ποιος είναι ο πιο σημαντικός διατροφικός παράγοντας που πρέπει να αποφεύγετε; Είναι τα μεγάλα λιπαρά γεύματα, γιατί το λίπος χαλαρώνει τους μύες του οισοφαγικού σφιγκτήρα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο παλινδρόμηση.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο ύπνος. Είναι σημαντικό να μην ξαπλώνετε με το που τελειώνετε το φαγητό, αλλά 3 με 4 ώρες αφού έχετε φάει. Και όταν ξαπλώσετε μπορεί έχετε το επάνω μέρος του σώματος σας λίγο πιο ψηλά ώστε να είναι πιο δύσκολο για το οξύ να ανέβει. Και για να το πετύχετε αυτό πορείτε να βάλετε μια σφήνα αφρού κάτω από το στρώμα.

Ένα από τα πράγματα που έχω πει σε πολλούς όλα αυτά τα χρόνια είναι να αφήσουν τα συμπτώματα να τους καθοδηγήσουν. Εάν τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται, τότε ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Και τέλος το πιο σημαντικό είναι ότι ευτυχώς έχουμε επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν την παλινδρόμησή μας και θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, όχι μόνο ελαχιστοποιώντας την εξάρτησή μας από τη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων αλλά και αντιμετωπίζοντας τη ρίζα του προβλήματος και βελτιώνοντας τη γενική μας υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.