Μπορούμε να πάθουμε κοιλιοκάκη από την υπερβολική κατανάλωση γλουτένης;
Τζουλιάννα Καρνέζη
11 Δεκεμβρίου 2022
Η γλουτένη - μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη - είναι o βασικός εχθρός για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Όταν έχετε κοιλιοκάκη, η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλουτένης πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση που μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο σας και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Θα μπορούσε όμως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γλουτένης να αυξήσει τον κίνδυνο να πάθετε κοιλιοκάκη αργότερα;
Τι προκαλεί την κοιλιοκάκη;
Η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης σε μερικούς ανθρώπους, αλλά η γλουτένη δεν ευθύνεται για την πάθηση. Τα αίτια της κοιλιοκάκης είναι πολύπλοκα και εμπλέκουν πολλούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών.
Σχεδόν όλοι με κοιλιοκάκη έχουν μία από τις δύο συγκεκριμένες παραλλαγές γονιδίων, γνωστές ως DQ2 και DQ8. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως περιβαλλοντικοί και προηγούμενες λοιμώξεις. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο κοιλιοκάκης.
Μπορείτε να αναπτύξετε «ξαφνικά » κοιλιοκάκη;
Η κατανάλωση ενός πιάτου ζυμαρικών δεν θα σας κάνει να αναπτύξετε κοιλιοκάκη εάν δεν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου. Αλλά μπορεί να αναπτύξετε κοιλιοκάκη ως ενήλικας, ακόμα κι αν τρώγατε γλουτένη όλη σας τη ζωή χωρίς πρόβλημα.
Οι ειδικοί πίστευαν ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με τον κίνδυνο κοιλιοκάκης και θα τον εμφάνιζαν αμέσως μόλις έτρωγαν γλουτένη. Αλλά τώρα ξέρουμε ότι μπορείτε να αναπτύξετε κοιλιοκάκη σε οποιαδήποτε ηλικία.
Ευαισθησία στη γλουτένη
Ορισμένες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της κοιλιοκάκης. Όμως τι γίνεται αν αυτά τα τεστ είναι αρνητικά και δεν έχετε κοιλιοκάκη, αλλά η κατανάλωση γλουτένης εξακολουθεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσκημα;
Μπορεί να μην έχετε κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν πρόβλημα στην πέψη της γλουτένης, αλλά η γλουτένη δεν προκαλεί εντερική βλάβη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακό άλγος
- Φούσκωμα
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Κούραση και εγκεφαλική ομίχλη
- Πονοκέφαλοι
- Ναυτία ή έμετος
Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη αισθάνονται αδιαθεσία όταν τρώνε γλουτένη, αλλά το τεστ για κοιλιοκάκη είναι αρνητικό. Ωστόσο όταν αφαιρέσουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους, τα συμπτώματά τους εξαφανίζονται.
Ακόμα κι αν νομίζετε ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, μην επιλέξετε μόνοι σας να κόψετε γλουτένη. Ο γιατρός σας θα σας κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και θα σας δώσει τις σωστές οδηγίες.
Πρέπει να τρώω τροφές χωρίς γλουτένη εάν δεν έχω κοιλιοκάκη;
Εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, μπορεί να σκέφτεστε έτσι κι αλλιώς μια διατροφή χωρίς γλουτένη, επειδή φαίνεται πιο υγιεινή. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη. Και η τακτική κατανάλωση γλουτένης δεν προκαλεί κοιλιοκάκη, εκτός εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου.
Τα τρόφιμα με γλουτένη προσφέρουν πολλά διατροφικά οφέλη, γι αυτό και είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τη γλουτένη ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, εφόσον δεν έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία.
Εντοπισμός συμπτωμάτων κοιλιοκάκης
Ένας κοινός μύθος για την κοιλιοκάκη είναι ότι προκαλεί πάντα διάρροια. Η κοιλιοκάκη επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο το πεπτικό σας σύστημα. Ακόμα κι αν δεν έχετε διάρροια, μπορεί να έχετε κοιλιοκάκη. Πολλοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη δεν έχουν ποτέ αυτό το σύμπτωμα.
Τα άτομα με κοιλιοκάκη αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα όπως
- Φούσκωμα
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις
- Κούραση
- Πονοκέφαλοι
- Θέματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος
Η καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κοιλιοκάκης μειώνει τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων υγείας και σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.