Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια είναι η διατροφή που ανακουφίζει από τα συμπτώματα
Τζουλιάννα Καρνέζη
2 Φεβρουαρίου 2022
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ορίζεται ως μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου και χαρακτηρίζεται από μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος, διαταραχές των κενώσεων, ελάχιστες φορές από ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα ή και τα δυο μαζί εναλλάξ, φούσκωμα, αίσθημα ατελούς κένωσης, πόνος στο ορθό και βλέννα στα κόπρανα.
Η συχνότητα του, παγκοσμίως, κυμαίνεται από 9% ως 23%, αλλά περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες δεν έχουν επισκεφθεί γιατρό. Οι γυναίκες πάσχουν σε διπλάσια συχνότητα από τους άνδρες. Το ευερέθιστο έντερο είναι άγνωστης αιτιολογίας, αλλά περιβαλλοντικοί, ψυχολογικοί και διαιτητικοί παράγοντες θεωρούνται ως οι τρεις κυριότερες αιτίες.
Η σχέση της διατροφής και του ευερέθιστου εντέρου
Η συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της επίδρασής της εξαρτάται από τον τύπο του ΣΕΕ. Ωστόσο για πολλούς ανθρώπους η προσεγμένη διατροφή βελτιώνει ή εξαφανίζει τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν ή μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων και μπορεί να είναι διαφορετικές στον κάθε ασθενή.
Επίσης, η ένταση των συμπτωμάτων συνδέεται και με άλλους παράγοντες, όπως είναι η έλλειψη ύπνου κατά την περίοδο αυτή ή το έντονο στρες. Για να μπορέσετε να κατανοήσετε ποιες τροφές σας ενοχλούν και ποιες μπορείτε να ανεχτείτε, συνιστάται η τήρηση ενός ημερολόγιου διατροφής, όπου θα μπορείτε να καταγράφετε ποια τρόφιμα οδηγούν στα συμπτώματα.
Η προσεκτική καταγραφή βοηθάει να εντοπιστούν τα διατροφικά αίτια του προβλήματος. Και εντοπίζοντας τις τροφές που οξύνουν το πρόβλημα, θα μπορέσετε να προβείτε με τη βοήθεια του ειδικού, σε αντικατάσταση αυτών με άλλες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και δεν μειώνουν την ποιότητα της διατροφικής πρόσληψης από τη διατροφή σας. Επίσης, σε περιόδους που τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα, μπορεί τα τρόφιμα αυτά να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο σας ανάλογα με την ανοχή σας.
Όμως καλό είναι να είστε προσεκτικοί και ενημερωμένοι σωστά, διότι η αυθαίρετη αποχή από μεγάλες ομάδες τροφίμων όπως είναι η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και τα τρόφιμα με φυτικές ίνες, μπορεί να οδηγήσει σε μια μη ισορροπημένη διατροφή που σε βάθος χρόνου να σας βλάψει και να προκαλέσει υποθρεψία.
Μερικές τροφές που ενοχοποιούνται συχνά είναι η καφεϊνη, μια διατροφή πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, η φρουκτόζη, η λακτόζη, ορισμένα κρέατα, το λάχανο, το κρεμμύδι, τα φασόλια, τα καυτερά μπαχαρικά, τα τηγανητά τρόφιμα κ.ο.κ. Παρόλα αυτά οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα εντοπίζονται μόνο με την προσεκτική καταγραφή και όχι με μεθόδους όπως είναι το τεστ δυσανεξίας.
Στην δεύτερη γραμμή αντιμετώπισης του ΣΕΕ, αναφέρεται η δίαιτα χαμηλή σε βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (FODMAPs).
Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των FODMAPs στη διατροφή ανακουφίζει από τα γαστρεντερικά συμπτώματα σε ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). Τα FODMAPs είναι μια ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας που απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο και ζυμώνονται γρήγορα από την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φούσκωμα, αέρια εντέρου και μετεωρισμός.
Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs:
- Γαλακτοκομικά: Γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας, σπιτικό γιαούρτι 24ωρης ζύμωσης, σκληρά τυριά, όπως φέτα και μπρί
- Φρούτα: Βατόμουρα, ακτινίδια, λεμόνι, πορτοκάλια, φράουλες, πεπόνια, γκρέιπφρουτ, μπανάνες.
- Λαχανικά: Καρότα, αγγούρια, τζίντζερ, μαρούλι, ελιές, μελιτζάνες, σχοινόπρασο, μπαμπού λαχανικό, κινέζικο λάχανο, φρέσκα κρεμμυδάκια και γογγύλια.
- Πρωτεΐνη: Μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και προσιούτο.
- Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, μακαντάμια, φιστίκια Αιγίνης, κουκουνάρι και καρύδια.
- Δημητριακά / Σπόροι: Βρώμη, πίτουρο βρώμης, πίτουρο ρυζιού, ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, όπως φαγόπυρο, κινόα, λευκό ρύζι, αλεύρι φαγόπυρου και κινόα.
Η ανοχή των τροφίμων με FODMAPs διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από τρόφιμο σε τρόφιμο, πιθανόν λόγω της διαφορετικής μικροχλωρίδας του εντέρου των ατόμων και έτσι συστήνεται παράλληλα με την δίαιτα να προσλαμβάνονται και προβιοτικά, τα οποία φαίνεται πως ενισχύουν την παραπάνω ανοχή.
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs βελτιώνει τα συμπτώματα αλλά και την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ΣΕΕ. Παρόλα αυτά οι διατροφικές συστάσεις είναι σημαντικές και θα πρέπει να εξατομικεύονται και φυσικά να γίνονται με την παρακολούθηση διαιτολόγου. Συστήνεται ταυτόχρονα τακτική άσκηση καθώς έτσι τα ευεργετικά αποτελέσματα της δίαιτας αυτής ενισχύονται.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.