WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εάν συμβεί αυτό στο δέρμα σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι ευαισθησίας στη γλουτένη


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιανουαρίου 2022

Εάν συμβεί αυτό στο δέρμα σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι ευαισθησίας στη γλουτένη
pexels
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας και μπορεί να παρουσιάσει όλα τα είδη των προβλημάτων - εξανθήματα, ηλιακά εγκαύματα, ακμή, κηλίδες από τον ήλιο και πολλά άλλα. Αλλά αν είχατε ποτέ ένα συγκεκριμένο σημάδι στο δέρμα σας, μπορεί να είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη ή ακόμη και να έχετε κοιλιοκάκη .

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από παθολογικό βλεννογόνο στο λεπτό έντερο, ο οποίος βελτιώνεται με δίαιτα χωρίς γλουτένη και υποτροπιάζει με την επανεισαγωγή της γλουτένης στην διατροφή.

Επηρεάζει 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ή 1 στους 133 ανθρώπους και ταα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κόπωση, ακόμη και άγχος, κατάθλιψη, στειρότητα και ηπατική νόσο.

Από την άλλη μεριά η ευαισθησία στη γλουτένη δε σχετίζεται με την κοιλιοκάκη και είναι μια διαταραχή κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να ανεχθεί τη γλουτένη που περιέχεται στα τρόφιμα.

Είναι μια σχετικά νέα διαταραχή αφού οι πρώτες μελέτες προκύπτουν γύρω στο 1980. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη της δεν είναι ευρέως αποδεκτή, ενώ δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία για τα διαγνωστικά της κριτήρια, ούτε για τις αιτίες ή τη θεραπεία της.

Για να διαγνωσθεί η ευαισθησία στη γλουτένη θα πρέπει πρώτα να έχουν αποκλειστεί η κοιλιοκάκη και η αλλεργία στα σιτηρά.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αρνητικοί στο τεστ για κοιλιοκάκη, αλλά εξακολουθούν να είναι δυσανεκτικοί ή ευαίσθητοι στη γλουτένη. Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικά προβλήματα, πονοκεφάλους, «ομιχλώδες μυαλό», πόνο στις αρθρώσεις και μούδιασμα στα άκρα.

Ενώ αυτά τα συμπτώματα δυσανεξίας είναι παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης, η ευαισθησία στη γλουτένη δεν είναι τόσο σοβαρή και δεν βλάπτει τα έντερα με τον ίδιο τρόπο.

Ένα άλλο σύμπτωμα είτε της κοιλιοκάκης, είτε της ευαισθησίας στη γλουτένη είναι μια δερματική πάθηση που ονομάζεται ερπητοειδής δερματίτιδα (DH). Η DH χαρακτηρίζεται από εξογκώματα ή φουσκάλες που προκαλούν μεγάλη φαγούρα και σχηματίζουν εξανθήματα στο δέρμα, συχνά κοντά στους αγκώνες , τα γόνατα και τους γλουτούς.

Μερικές φορές συγχέεται με το έκζεμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια αντίδραση στην πρόσληψη της γλουτένης. Είναι πιο συχνή στους άνδρες, συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά μεταξύ 30 και 40 ετών και είναι πιο συχνή σε άτομα βορειοευρωπαϊκής καταγωγής.

Σε άτομα που έχουν κοιλιοκάκη, μόνο περίπου το 10-15% θα αναπτύξει DH. Ενώ τα γαστρεντερικά συμπτώματα συνήθως δεν συνυπάρχουν με τη DH, η τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη θα βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα. Ένας δερματολόγος μπορεί να κάνει τη διάγνωση με μια γρήγορη βιοψία δέρματος. Μπορεί να συνταγογραφηθούν τοπικές θεραπείες για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον κνησμό, αλλά ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο της DH είναι η διατήρηση μιας αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.