Η έλλειψη σιδήρου διαταράσσει τη μεταφορά οξυγόνου και η ανεπαρκής παροχή οξυγόνου μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και να έχετε δύσπνοια κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων.
Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει πρώτα να προσδιορίσει την αιτία και τη σοβαρότητα της αναιμίας σας και στη συνέχεια θα σας συστήσει τη σωστή θεραπεία για εσάς. Ανάλογα με τις αιματολογικές σας εξετάσεις (συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου αιμοσφαιρίνης, του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων κ.λπ.), ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο και σε βιταμίνη C αντί να συνταγογραφήσει συμπλήρωμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος .
Εάν έχετε σιδηροπενική αναιμία, η λήψη σιδήρου από το στόμα ή η ενδοφλέβια χορήγηση μαζί με τη βιταμίνη C είναι συχνά ο ταχύτερος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας.
Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων σιδήρου σας
Είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα για να αποφύγετε να υποφέρετε από οποιαδήποτε ανεπάρκεια. Όταν πρόκειται για τη σιδηροπενική αναιμία, αναζητήστε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ.
Οι πηγές τροφίμων σιδήρου περιλαμβάνουν:
- Κάρδαμο
- Λάχανο
- Σταφίδες
- Βερίκοκα
- Δαμάσκηνα
- Βοδινό κρέας
- Κοτόπουλο
- Δημητριακά και ψωμιά ενισχυμένα με σίδηρο
- Μύδια
- Στρείδια
Οι πηγές τροφίμων βιταμίνης C περιλαμβάνουν:
- Γκρέιπφρουτ
- Πορτοκάλια
- Ακτινίδια
- Φράουλες
- Δαμάσκηνα
- Ντομάτες
Οι πηγές τροφίμων της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:
- Κρέας
- Κοτόπουλο
- Ψάρι
- Αυγά
- Εμπλουτισμένα ψωμιά, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά
Αποφεύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:
- Τσάι, καφέ, κόκκινο κρασί: Περιέχουν τανίνες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
- Γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: Το ασβέστιο δεσμεύει τον σίδηρο.
- Τρόφιμα που περιέχουν φυτικό οξύ: Το φυτικό οξύ είναι μια ουσία που περιέχεται σε τροφές όπως σπόροι, δημητριακά και όσπρια και έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την απορρόφηση των ανόργανων στοιχείων που περιέχονται στις τροφές, όπως ο σίδηρος.
Τι προκαλεί σιδηροπενική αναιμία;
Η σιδηροπενική αναιμία προκαλείται από την απώλεια σιδήρου στο σώμα σας μέσω:
Απώλεια αίματος, η οποία μπορεί να οφείλεται σε:
- Βαριές περίοδοι
- Πεπτικά έλκη
- Διαφραγματοκήλη
- Πολύποδες του παχέος εντέρου
- Καρκίνος παχέος εντέρου
- Τακτική χρήση ορισμένων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή ( ΜΣΑΦ )
- Έλλειψη σιδήρου στη διατροφή σας
Η απορρόφηση του σιδήρου από την τροφή γίνεται αρχικά στο λεπτό έντερο, το οποίο στη συνέχεια απελευθερώνεται στο αίμα. Μια εντερική διαταραχή, όπως η κοιλιοκάκη, εμποδίζει αυτή τη διαδικασία. Η χειρουργική αφαίρεση ενός μέρους του εντέρου μειώνει επίσης την ικανότητά σας να απορροφάτε αρκετό σίδηρο.
Περίοδοι αυξημένων αναγκών σε σίδηρο, όπως η εγκυμοσύνη και η γαλουχία, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην έλλειψη σιδήρου. Χωρίς επαρκή πρόσληψη σιδήρου, οι έγκυες γυναίκες υποφέρουν συχνά από σιδηροπενική αναιμία. Η υπερβολική αιμορραγία μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για σιδηροπενική αναιμία;
Τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία περιλαμβάνουν:
- Γυναίκες. Οι γυναίκες χάνουν σίδηρο από απώλεια αίματος λόγω της περιόδου.
- Βρέφη. Τα πρόωρα βρέφη και τα βρέφη που δεν λαμβάνουν επαρκή παροχή σιδήρου από το μητρικό γάλα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία.
- Χορτοφάγοι. Οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου εάν δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο από άλλες πηγές τροφίμων εκτός από το κρέας.
- Αιμοδότες. Οι αιμοδότες πρέπει πάντα να θυμούνται να αναπληρώνουν τα αποθέματά του σε σίδηρο ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.