WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κυριότερα σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β12


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Μαΐου 2018

chris-nguyen-531666-unsplash.jpg

Κόπωση

Η κόπωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει γιατί σώμα σας βασίζεται στη βιταμίνη για να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα σας. Και χωρίς οξυγόνο στα κύτταρα, νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε. Φυσικά η κόπωση μπορεί να σημαίνει πολλά άλλα πράγματα εκτός από την ανεπάρκεια της Β12, για αυτό καλό είναι πριν βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Mυϊκή αδυναμία

Όπως ανέφερα και παραπάνω εάν έχετε ανεπάρκεια της Β12 τα όργανα σας δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο, κάτι που σημαίνει ότι θα νιώθετε τους μύες σας αδύναμους. Αν λοιπόν σηκώνετε μια τσάντα και νιώθετε σα να έχει μέσα πέτρες, ίσως είναι ένα σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

Διαβάστε εδώ: Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν πίνετε νερό με λεμόνι κάθε μέρα για ένα μήνα

Χλωμό δέρμα

Αν η ρόδινη επιδερμίδα σας έχει μια κίτρινη απόχρωση, τότε μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ερυθρά αιμοσφαίρια γίνονται εύθραυστα προκαλώντας την απελευθέρωση της χολερυθρίνης που δίνει στο δέρμα μια κίτρινη απόχρωση.

Κόκκινη γλώσσα

Περίπου οι μισοί άνθρωποι με σοβαρή ανεπάρκεια Β12 παραπονιούνται για κάψιμο και πόνο, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος της γλώσσας. Επίσης μπορεί να χάσουν μέχρι και τη γεύση και αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση του σωματικού βάρους, δεδομένου ότι δεν θέλουν να φάνε.

Ασθενής μνήμη

Μπορεί να μη θυμάστε τα απλά πράγματα και να ανησυχείτε ότι εμφανίζετε πρώιμη άνοια. Όμως το πιο πιθανό είναι ότι παρουσιάζετε έλλειψη Β12. Εφόσον υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος και διαγνωστείτε με ανεπάρκεια και αρχίσετε τα συμπληρώματα, τα συμπτώματα εξασθενούν.

Πρόβλημα στα μάτια

Σε ακραίες περιπτώσεις, η έλλειψη Β12 μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο, προκαλώντας θολή όραση, ευαισθησία στο φως και ακόμη και απώλεια όρασης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.