WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Trans λιπαρά: Τι είναι και γιατί πρέπει να τα αποφεύγετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Μαΐου 2022

Trans λιπαρά: Τι είναι και γιατί πρέπει να τα αποφεύγετε
pexels
Τα trans λιπαρά οξέα στην διατροφή μας.

Σίγουρα οι περισσότεροι είστε εξοικειωμένοι με το γεγονός ότι στις ετικέτες τροφίμων αναγράφεται η ποσότητα του λίπους. Ολικό λίπος, κορεσμένα λιπαρά, και μερικές φορές ακόμη και μονο- ή πολυ-ακόρεστα λίπη. Όμως τον τελευταίο καιρό, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι εκτός από τα παραπάνω έχουν επίσης προστεθεί τα trans λιπαρά στις ετικέτες τροφίμων.

Τι είναι όμως αυτά τα trans λιπαρά και γιατί πρέπει να τα αποφεύγετε;

Τα trans λιπαρά βρίσκονται φυσικά σε μικρές ποσότητες στα ζωικά τρόφιμα, ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά εισάγονται στα τρόφιμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρογόνωση, η οποία ειναι μια διαδικασία που προσθέτει υδρογόνο στο υγρό λίπος (έλαιο) και το μετατρέπει σε στερεή ουσία. Γιατί όμως γίνεται όλη αυτή τη διαδικασία; Καλή ερώτηση. Γιατί η υδρογόνωση κάνει τρία κύρια πράγματα:

  • Αυξάνει τη διάρκεια ζωής

  • Ενισχύει τη γεύσεις

  • Επιδρά στην υφή

Παρόλο όμως που τα παραπάνω χαρακτηριστικά φαίνονται σαν θετικές αλλαγές, ειδικά στους γευστικούς μας κάλυκες, η προσθήκη trans λιπαρών έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Μερικές δυσάρεστες επιπτώσεις ειναι οι παρακάτω:

  • Αυξάνουν τα επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης

  • Μειώνουν τα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης

  • Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο

Τα trans λιπαρά υπάρχουν συνήθως σε προϊόντα όπως: μπισκότα, κράκερ, λίπος λαχανικών, τηγανητά τρόφιμα, σνακ και άλλα.

Αν και οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να γράφουν την ποσότητα των trans λιπαρών στο προϊόν, να είστε προσεκτικοί, γιατί ο FDA επιτρέπει σε οποιοδήποτε προϊόν με λιγότερα από 0,5 γραμμάρια ανά μερίδα να γράφει τον ισχυρισμό "0g Trans-Fats ". Αν και 0,5 γραμμάρια trans λιπαρά ανά μερίδα ακούγονται ελάχιστα, προσοχή.

Η American Heart Association συνιστά να περιορίσετε τη συνολική ημερήσια κατανάλωση των trans λιπαρών στο 1% των συνολικών θερμίδων την ημέρα (δηλαδή σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων = 2 g trans-λιπαρά την ημέρα) ή όσο το δυνατόν λιγότερο.

Τέλος η ΕΕ προωθεί ενέργειες για την μείωση της κατανάλωσης τους. Και στα πλαίσια αυτών των ενεργειών ο ΕΦΕΤ υπέγραψε μνημόνιο με την λέσχη αρχιμαγείρων Ελλάδος για την μείωση της κατανάλωσες των trans λιπαρών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.