UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Περίπου 350 παιδιά στην Ελλάδα νοσούν - Πώς να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών


JTeam

15 Φεβρουαρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Περίπου 350 παιδιά στην Ελλάδα νοσούν - Πώς να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών
pexels
"Better survival is achievable", είναι το μήνυμα της φετινής εκστρατείας

Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 οικογένειες στον κόσμο θα ακούσουν από κάποιον γιατρό τη φράση: «Το παιδί σου έχει καρκίνο». 1 παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια. Αυτό ορίζουν τα στατιστικά για τον παιδικό καρκίνο και σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στις ψυχές που αγωνίζονται να επιβιώσουν από τη μάχη τους με την ασθένεια.

Ο παιδικός καρκίνος σε νούμερα

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας υπενθυμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι ασθενείς. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Στην Ελλάδα οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350. 15.000 παιδιά έως 15 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη και πάνω από 500.000 άτομα στην ήπειρο έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους ενώ το 80% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες θεραπεύεται. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, μόλις το 20% των παιδιών καταφέρνει να θεραπευτεί.

Στην Ελλάδα οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350

Jenny.Gr
pexels

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας για την Ημέρα είναι "Better survival is achievable", δηλαδή «Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή». Καθώς ο καρκίνος αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο να φτάνει τουλάχιστον 60%.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας, με στόχο την καταγραφή όλων των περιστατικών καρκίνου ανήλικων ασθενών, με συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη νόσο, την αντιμετώπισή της και την πορεία των ασθενών.

Το Μητρώο δίνει τη δυνατότητα καλύτερης επιδημιολογικής παρατήρησης, καταγραφής των αναγκών και προγραμματισμού και οργάνωσης των δομών παροχής ογκολογικής φροντίδας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι κάθε δύο λεπτά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο

Αυτό σημαίνει ότι 300.000 παιδιά νοσούν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Η μέση ηλικία του παιδιού που νοσεί με καρκίνο είναι τα 6 χρόνια. Η πιο συχνά μορφή καρκίνου είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Τα ύποπτα σημάδια

Υπάρχουν μερικά συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το παιδί μπορεί να εμφανίσει καρκίνο. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι ο επίμονος πυρετός χωρίς κάποια λοίμωξη, νευρολογικά συμπτώματα όπως έντονοι πονοκέφαλοι, εμετοί, σπασποί, αλλαγή συμπεριφοράς και αδυναμία. Επίσης, αν το παιδί πονάει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και κυρίως στη μέση και τα πόδια ή εμφανίζει κακοδιαθεσία, ανορεξία, ωχρότητα.

Jenny.Gr
pexels

Επίσης, η εμφάνισης κάποιου όγκου σε οπιοδήποτε σημείο του σώματος ή κάποια ξαφνική αλλαγή στην ορατότητα μπορεί να είναι σημάδια ότι το παιδί πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό.

Πώς μπορείτε να γίνετε εθελοντής δότης μυελού των οστών

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα. Εάν είστε μεταξύ 18-40 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια), μπορείτε να γίνετε κι εσείς εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Η ένταξή σας στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος

Jenny.Gr
pexels

Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του. Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), χρειάζονται πολλοί εθελοντές για να αυξηθούν οι πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη

Μπορείτε να εγγραφείτε ως εθελοντής δότης πατώντας εδώ! Μάθετε τη διαδικασία με την οποία συλλέγεται το μόσχευμα εάν έχετε την τύχη να βρεθείτε συμβατός, πατώντας εδώ.

Είναι σημαντικό να ξέρετε πως η μόνη τους ελπίδα των περισσότερων ασθενών είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών. 3 στους 10 θα βρουν συμβατό δότη από τη οικογένεια τους ενώ η ζωή των άλλων 7 εξαρτάται από εθελοντές όπως εμείς.