UPDATE #NOW

Detrop-Oenos: Το πρώτο ελληνικό ρούμι από ζαχαροκάλαμο Ξάνθης


19 Φεβρουαρίου 2023

Detrop-Oenos: Το πρώτο ελληνικό ρούμι από ζαχαροκάλαμο Ξάνθης
Pexels
Ποτέ- λένε- δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η ... «τρέλα» τους, όχι μόνο θα τις έκανε επιχειρηματίες που καινοτομούν, αλλά θα αποτελούσε το θεμέλιο λίθο για να κυκλοφορήσει από την αποσταγματοποιία/ποτοποιία Δωροδούλη (Dorodouli Distillery), το πρώτο ρούμι φτιαγμένο 100% στην Ελλάδα, με φυσικά συστατικά που βρίσκονται στην ελληνική γη

«Όταν συναντιούνται άνθρωποι με κοινό παρανομαστή την αγάπη για την Ελλάδα την ελληνική γη και την παράδοση, το σίγουρο είναι ότι όλα είναι δυνατά, και παρά τα εμπόδια που πολλές φορές μοιάζουν ανυπέρβλητα, ακόμη και τα θαύματα πραγματοποιούνται», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Dorodouli Distillery, Μαρία Δωρουδούλη, αναφερόμενη στη συνεργασία της με το δυναμικό της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας.

Το...κομπόδεμα για τα γεράματα που επενδύθηκε στο ζαχαροκάλαμο

«Κάναμε την "τρέλα" μας, αλλά ευτυχώς απέδωσε. Επενδύσαμε το κομπόδεμα που κρατούσαμε για τα γεράματά μας, προκειμένου να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το ζαχαροκάλαμο και να το αφήσουμε προίκα στον τόπο και τα παιδιά μας», υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας, Αναστασία Αμανατίδου.

Χαρακτηρίζοντας δυναμική, την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, η ίδια δηλώνει «δικαιωμένη, περήφανη και χαρούμενη» που μετά από 20-25 χρόνια η ίδια μαζί με άλλες έξι γυναίκες, ηλικίας από 50 έως και 70 χρόνων, επέστρεψε στο χωράφι και σημειώνει: «ζούμε την πραγματικότητα με το παραμύθι ταυτόχρονα. Ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με το ζαχαροκάλαμο για να αναβιώσουμε την καλλιέργεια μετά από 60 χρόνια στην Ελλάδα και αφού εγκαταλείφθηκε λόγω οικονομικής ευμάρειας».

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας, σήμερα καλλιεργεί 20 στρέμματα με ζαχαροκάλαμο, παράγοντας δύο τόνους πετιμέζι ετησίως, ενώ το εγχείρημα ξεκίνησε το 2014, με τις γυναίκες να καλλιεργούν τέσσερα στρέμματα και χωρίς καν να διαθέτουν τα απαιτούμενα εργαλεία.

Δυο χρόνια πειραματισμοί και δοκιμές

Η αποσταγμοτοποία/ποτοποιία Δωροδούλη (Dorodouli Distillery), δίνει το «παρών» στη φετινή Detrop-Οenos (18-20/2) συστήνοντας για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το πρώτο 100% ελληνικό ρούμι, που είναι έτοιμο να κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των βιομηχανικών πειραμάτων που υλοποιήθηκαν με την συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτους.

«Η υλοποίηση των βιομηχανικών πειραμάτων κράτησε δύο χρόνια, πριν από ένα μήνα άναψε το "πράσινο φως" για την απόσταξη ρούμι στην Ελλάδα και με τη θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας, το πρώτο 100% ελληνικό ρούμι θα μπορεί να κυκλοφορήσει στις αγορές όλου του κόσμου», τονίζει η κ. Δωρουδούλη και προσθέτει ότι, «δεν ξέρω να υπάρχει άλλο αντίστοιχο ποτό που να φτιάχνεται από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου και για αυτό στόχος μας είναι να κατοχυρωθεί ως ελληνικό προϊόν».
Η παραγωγή του πρώτου ρούμι στην Ελλάδα, γίνεται με την αξιοποίηση ζαχαροκάλαμου και μελάσας που παράγεται στην Γενισέα Ξάνθης και αποστάζεται στην Θεσσαλονίκη στους τεχνολογικά προηγμένους άμβυκες της Dorodouli Distillery, με την διαδικασία της κλασματικής απόσταξης.
«Το πρώτο ρούμι φτιαγμένο 100% στην Ελλάδα με φυσικά συστατικά που βρίσκονται στην ελληνική γη, είναι ένα μοναδικό προϊόν της αποσταγματοποιίας Δωροδούλη, που συνδυάζει την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης ρούμι με τη σύγχρονη τεχνολογία. Δημιουργήσαμε μια αυθεντική τριλογία ρουμιών στη συλλογή μας που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία», τονίζει.

Αρχικά, θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός φιαλών για τους λάτρεις του ρούμι «που θα θέλουν να ανήκουν στην ομάδα μας», σημειώνει η ίδια χαρακτηριστικά και τονίζει ότι «άλλωστε πρόκειται για μια καινοτομία που θέλουμε να μοιραστούμε με όλους τους Έλληνες και για αυτό τους καλούμε να παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας μας, όπου σύντομα θα ανακοινωθεί μια διαδραστική δημοσκόπηση. Σε αυτήν, όσοι το επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της ταυτότητας του πρώτου Ελληνικού ρούμι», επισημαίνει.

Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στην αποσταγματοποιία/ποτοποιία Δωροδούλη

Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της Ελλάδας, από Γερμανούς, Βέλγους και Αυστριακούς μέχρι Βρετανούς και Ισραηλινούς, είναι όσοι έχουν...πετάξει, στις «πτήσεις» που πραγματοποιεί το αποσταγματοποιείο Dorodouli Distillery που ιδρύθηκε το 2016 και είναι επισκέψιμο από το 2018.

Οι «πτήσεις» (flights) στο αποσταγματοποιείο «είναι εμπειρίες με ξεναγό που προσφέρουν δοκιμή αποσταγμάτων σε γευσιγνωσία στο αποστακτήριο», επισημαίνει η κ. Δωροδούλη και αναφέρει ότι εκτός από τις έξι κύριες θεματικές επιλογές σε περιηγήσεις, προσφέρονται και μια σειρά από άλλες εμπειρίες που μπορεί να απολαύσει κάποιος, κάνοντας κράτηση μεμονωμένα ή μαζί ως μέρος ενός πακέτου.

Κάθε «πτήση» από την εταιρεία, περιλαμβάνει ξενάγηση στον χώρο παραγωγής και παλαίωσης των αποσταγμάτων και στην αίθουσα infographic.Η καινοτόμα αποσταγματοποιία/ποτοποιία Δωροδούλη, τα προϊόντα της οποίας βρίσκονται σε όλη την νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ εξάγονται και σε χώρες της Ευρώπης, την Αυστραλία και σύντομα και στον Καναδά, «αντλεί έμπνευση από την οικογενειακή παράδοση», σημειώνει η κ. Δωροδούλη. Στην εταιρεία, εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές, ενώ στρατηγικός της στόχος είναι να επαναπροσδιορίσει τα ελληνικά αποστάγματα.

Το αποσταγματοποιείο/ποτοποιείο, εξειδικεύεται στην απόσταξη μπράντι και τσίπουρου (απόσταγμα στέμφυλων σταφυλής), ενώ ετησίως διαθέτει 120.000 μπουκάλια, έχοντας τη δυνατότητα να «το κάνουμε αυτό επί πέντε φορές ακόμη», τονίζει.

Η ομάδα Δωροδούλη, όπως μας λέει η ιδρύτρια, δημιουργήθηκε από ανήσυχα άτομα, αναζητητές του τέλειου αποστάγματος, ενώ το μοντέλο παραγωγής της βασίζεται στις αρχές της βιομηχανίας 4.0 και της διαχείρισης μηδενικών αποβλήτων και ορίζεται από «το πάθος για τα γνήσια αλκοολούχα ποτά από τους πιο εκλεκτούς καρπούς της Βορειοελλαδικής γης. Όλα τα αποστάγματα παρασκευάζονται φυσικά, χωρίς ζάχαρη και χωρίς πρόσθετα», επισημαίνει η κ. Δωροδούλη.

Η τέχνη της απόσταξης

Χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας και 120 δείγματα, για να καταλήξει η εταιρεία στις 15 καλύτερες συνταγές από ποικιλίες σταφυλιών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Οι συνταγές των ποικιλιών των σταφυλιών, ζυμώνονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε αίθουσα ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι συνταγές δημιουργούνται για να διανύσουν ένα ισορροπημένο ταξίδι με έντονο, ανθεκτικό άρωμα, σε αρμονικό συνδυασμό από συγκεκριμένεςποικιλίες μέσω της καινοτόμου διαδικασίας προ-ομογενοποίησης με ανάδευση και ελεγχόμενη ζέσησε ειδικά σχεδιασμένη δεξαμενή.
Το απόσταγμα γίνεται φυσικά με 0% χρωματικά ή άλλα πρόσθετα ξεκουράζεται για τουλάχιστον 12 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές, σε αίθουσα ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Τα παλαιωμένα αποστάγματα ωριμάζουν σε βαρέλια 500 λίτρων και κατόπιν σε μικρότερα βαρέλια για να δημιουργηθεί η φυσική τους ισορροπία. Από τον τύπο του ξύλου που χρησιμοποιείται πηγάζει η γεύση και το χρώμα του τελικού αποστάγματος.

Οι κολεξιόν της εταιρείας είναι οι: «Alchemestes», μια συλλογή brandy, που προέρχεται από μεθοδική έρευνα στην απόσταξη σταφυλιών και φρούτων, «Classico», που ζωντανεύει για να ικανοποιήσει όσους έχουν αγαπούν το τσίπουρο και έχουν απαιτητικούς... ουρανίσκους και η «Nostalgia», το τσίπουρο της Θεσσαλονίκης, που αναβιώνει την ιστορία της απόσταξης στην Νύμφη του Βορρά. «Nostalgia, είναι το τσίπουρο που αναβιώνει από την ιστορία της απόσταξης στην Θεσσαλονίκη και εντάσσεται στην υψηλή γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, αφού ταιριάζει με την κουλτούρα της πόλης και συνδυάζεται με μεζέδες, ψητό ψάρι, μέχρι και κοτόπουλο», αναφέρει.

Ελ. Αλεξιάδου

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.