UPDATE #NOW

Water Lilies #1: O Ai Weiwei έφτιαξε με 650.000 lego τον εμβληματικό πίνακα του Monet


JTeam

22 Μαρτίου 2023

Water Lilies #1: O Ai Weiwei έφτιαξε με 650.000 lego τον εμβληματικό πίνακα του Monet
Photo Credits: Ela Bialkowska/OKNO studio
To μεγαλύτερο έργο του αποκαλύφθηκε στο Design Museum του Λονδίνου

Μια νέα εντυπωσιακή αναπαράσταση από 650.000 lego έγινε από τον Κινέζο καλλιτέχνη, Ai Weiwei, ο οποίος κατάφερε να κατασκευάσει το πίνακα "Water Lilies" του Claude Monet.

Το εξαιρετικό δημιούργημα του καλλιτέχνη έγινε στα πλαίσια της μεγάλης του έκθεσης "Ai Weiwei: Making Sense"στο Design Museum του Λονδίνου, και έχει τίτλο "Water Lilies #1". Έχει μήκος 15 μέτρων και αποτελείται από 650.000 τουβλάκια Lego σε 22 χρώματα.

Μέσα από το έργο του ο Weiwei δίνεται πολύ διαφορετική σημασία από το πρωτότυπο. Ο καλλιτέχνης θέλει να μιλήσει για τους σύγχρονους τρόπους κατανάλωσης ψηφιακών εικόνων και όλα όσα μπορεί να χαθούν κατά τη διαδικασία αυτή. Κινείται ανάμεσα σε αυτό που ορίζεται ως πραγματικό και το φανταστικό που προέρχεται από διάφορα τεχνάσματα.

Η έκθεσή του έχει εγκαίνια στις 7 Απριλίου, και θα κρατήσει μέχρι τις 30 Ιουλίου του 2023. Θα είναι η πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη που θα εστιάζει στο design και την αρχιτεκτονική, καθώς και η μεγαλύτερη ατομική του έκθεση εδώ και οκτώ χρόνια

Jenny.Gr
Photo Credits: Ela Bialkowska/OKNO studio

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο καλλιτέχνης για το έργο του: «Ο κόσμος μας είναι πολυσύνθετος και καταρρέει προς ένα απρόβλεπτο μέλλον. Είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα να βρουν μια εξατομικευμένη γλώσσα για να εκφράσουν την εμπειρία τους σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Η εξατομικευμένη έκφραση προέρχεται από την ταύτιση με την ιστορία και τις αναμνήσεις, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα γλώσσα και αφήγηση. Χωρίς προσωπική αφήγηση, η καλλιτεχνική αφήγηση χάνει την ποιότητά της. Στο Water Lilies #1 ενσωματώνω την ιμπρεσιονιστική ζωγραφική του Μονέ, που θυμίζει Zenism στην Ανατολή, και συγκεκριμένες εμπειρίες του πατέρα μου και του ίδιου μου του εαυτού σε μια ψηφιοποιημένη γλώσσα. Τα τουβλάκια ως υλικό, με τις ιδιότητες της στιβαρότητας και τη δυνατότητας αποδόμησης, αντανακλούν τις ιδιότητες της γλώσσας στην ταχέως αναπτυσσόμενη εποχή μας, όπου η ανθρώπινη συνείδηση διαρκώς διαιρείται».

Jenny.Gr
Photo Credits: Rick Pushinsky

Ο Justin McGuirk, επικεφαλής επιμελητής του Design Museum και επιμελητής της έκθεσης σχολίασε: «Αρκετά από τα έργα της έκθεσης αποτυπώνουν την καταστροφή της αστικής ανάπτυξης στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Με το "Water Lilies #1", ο Ai Weiwei μάς παρουσιάζει ένα εναλλακτικό όραμα, έναν παραδεισένιο κήπο».

Ο διάσημος καλλιτέχνης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τουβλάκια Lego για να εκφραστεί στην τέχνη του, το 2014.