WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Wellbeing washing: Το νέο εργασιακό trend που είναι επικίνδυνο για την ψυχική σου υγεία


JTeam

20 Μαρτίου 2023

Wellbeing washing: Το νέο εργασιακό trend που είναι επικίνδυνο για την ψυχική σου υγεία
pexels
Η νέα εργασιακή τάση ωθεί τις εταιρείες να δελεάζουν τους εργαζομένους τους με ιδανικές συνθήκες για την ψυχική τους ευημερία, δημιουργώντας ένα ψεύτικο κλίμα ασφαλείας

Ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχικής μας υγείας εξαρτάται από τη δουλειά που έχουμε επιλέξει να κάνουμε. Aν δεν είμαστε καλά στο περιβάλλον που αφιερώνουμε τον περισσότερο χρόνο μας, τότε μάλλον η ψυχολογία και η διάθεσή μας είναι σε roller coaster.

Σύμφωνα με έκθεση του Workplace Health, το 35% των εργαζομένων βιώνουν στρες, το οποίο έχει εντελώς αρνητική επίδραση στην υπόλοιποη καθημερινότητά τους. Όπως δείχνει μάλιστα παγκόσμια έκθεση του Telus Health, οι εργαζόμενοι έγιναν κατά 43% πιο ευάλωτοι σε αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος ενώ το 27% αυτών αδυνατούσε να αποσυνδεθεί και να αποφορτιστεί ψυχικά μετά από μια έντονη και κουραστική μέρα.

Οι συζητήσεις γύρω από το πώς επηρεάζει πλέον η δουλειά τον ψυχικό μας κόσμο όλο και πληθαίνουν ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες μεριμνούν θεωρητικά ώστε να στηρίζουν ψυχικά τους εργαζομένους τους με όποιους τρόπους μπορούν. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό αναδύεται ένα εργασιακό trend, το λεγόμενο "wellbeing washing", το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία, και αυτό γιατί γίνεται από τους εργοδότες με αρκετά έμμεσο τρόπο.

Πρόκειται για μια φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει επιχειρήσεις που λένε διαρκώς ότι βάζουν σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία των εργαζομένων χωρίς να τους παρέχουν ωστόσο, κανένα ουσιαστικό όφελος. Αυτή η τάση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί παγιδεύει τον εργαζόμενο σε ένα ψεύτικο κλίμας προστασίας, ευελιξίας και ασφάλειας. Πώς μπορείς να ξέρεις όμως αν έχεις υπάρξει κι εσύ θύμα του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να τσεκάρεις τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία σου. Αν διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό μέτρο για να είσαι καλά ψυχικά, τότε καλύτερα να ξανασκεφτείς αν το περιβάλλον στο οποίο ανήκεις, σου προσφέρει αυτό που επιθυμείς εργασιακά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.