UPDATE #NOW

Ο Ai Weiwei, Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής, φτιάχνει 10.000 μάσκες για φιλανθρωπικό σκοπό


The Jennettes

29 Μαΐου 2020

Ο Ai Weiwei, Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής, φτιάχνει 10.000 μάσκες για φιλανθρωπικό σκοπό

Η τέχνη συνδυάστηκε με τον ακτιβισμό μέσω μιας προστατευτικής μάσκας που δημιουργήθηκε από τον γνωστό Κινέζο καλλιτέχνη, Ai Weiwei.

Ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 10.000 μάσκες που θα πωληθούν για φιλανθρωπικό σκοπό μέσω eBay. Οι μάσκες που σχεδίασε ο γνωστός καλλιτέχνης έχουν πάνω μυθικά τέρατα, μέχρι και ζωγραφισμένο ένα υψωμένο μεσαίο δάχτυλο.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τους οργανισμούς Human Rights Watch, Refugees International και Médecins Sans Frontières. Ο Ai Weiwei βρισκόταν στο σπίτι του στο Cambridge όταν άρχισε να θυμώνει με τις ειδήσεις σχετικά με τις προστατευτικές μάσκες, και ειδικά με την είδηση ότι οι ΗΠΑ κατηγορούνται για «σύγχρονη πειρατεία», παίρνοντας μάσκες που προορίζονταν για τη Γερμανία. «Υπάρχουν τόσα πολλά συμφέροντα γύρω από τις μάσκες. Μια μάσκα ζυγίζει μόνο τρία γραμμάρια, αλλά δημιουργεί μεγάλο ζήτημα για την παγκόσμια ασφάλεια, ποιος την έχει και ποιος δεν την έχει», είπε χαρακτηριστικά.

https://instagram.com/p/CAmNT9yARzb/

Εκτύπωσε ένα έργο ξυλογλυπτικής σε μια μάσκα και την έβαλε στο Instagram. Οι άνθρωποι την λάτρεψαν και ρώτησαν πώς θα μπορούσαν να την αποκτήσουν. Από αυτό προήλθε το νέο του έργο τέχνης. Τα έργα τέχνης θα πουληθούν μεμονωμένα ή σε πακέτα, 50 δολάρια για μία μάσκα, 300 δολάρια για ένα πακέτο των τεσσάρων και 1.500 δολάρια για μια συλλογή των 20. Θα έχουν εικόνες γνωστές από τα έργα του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων των ηλιόσπορων, ενώ ορισμένες από τις εικόνες θα περιλαμβάνουν και τη χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο ως ένδειξη περιφρόνησης. Οι εικόνες έχουν «τυπωθεί» στο χέρι με μετάξι πάνω σε μη χειρουργικές μάσκες.

https://instagram.com/p/B_ibO5-lkRg/

Σχετικά με τον covid-19, o καλλιτέχνης είπε ότι η πανδημία ήταν μια ανθρωπιστική κρίση. «Μας κάνει να αντιληφθούμε πολλά για τον 21ο αιώνα και μας προειδοποιεί για τους κινδύνους που θα ακολουθήσουν. Απαιτεί κάθε άτομο να ενεργεί, ατομικά και συλλογικά».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Guardian