UPDATE #NOW

Ο head chef του Όλυμπος Νάουσα, Δημήτρης Τασιούλας, μας μιλά για τη νέα εποχή του θρυλικού εστιατορίου


Κλέλια Φατούρου

31 Μαρτίου 2023

Ο head chef του Όλυμπος Νάουσα, Δημήτρης Τασιούλας, μας μιλά για τη νέα εποχή του θρυλικού εστιατορίου
Στη λεωφόρο Νίκης της Θεσσαλονίκης, το Όλυμπος Νάουσα «παντρεύει» την παράδοση με το σήμερα

Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα ένα μοναδικό κράμα πολιτισμών, απλά τώρα γίνεται αντιληπτό και στα εστιατόρια της πόλης. Νέοι χώροι που απευθύνονται τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους και ακολουθούν σταθερά μια λογική πολυπολιτισμικότητας ανοίγουν ή μας ξανασυστήνονται, ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο υπήρξε μία πολύ σημαντική επιστροφή στην πόλη. Αυτή του εστιατορίου Όλυμπος Νάουσα.

Jenny.Gr

Ένας χώρος με ιστορία

Το 1926, το εστιατόριο της Λεωφόρου Νίκης ξεκίνησε να λειτουργεί ως παγοποιείο. Ο αρχιτέκτονας Jacques Mosse έκανε τα πρώτα σχέδια και έναν χρόνο μετά, ο Κάρολος Φιξ το εξαγόρασε μετατρέποντάς το σε εστιατόριο. Το Όλυμπος Νάουσα πήρε την τελική του μορφή το 1958. «Τις δεκαετίες του '60, '70, και '80 δεν υπήρχαν αλλά παρόμοια αξιόλογα εστιατόρια. Ήταν το σημείο συνάντησης των αστών της Θεσσαλονίκης, η σημαντική κοινωνική τους έξοδος», μου αναφέρει ο τωρινός σεφ, Δημήτρης Τασιούλας.

Jenny.Gr

Η λογική των εστιατορίων τότε ήταν πολύ διαφορετική από αυτό που ξέρουμε σήμερα. Οι σερβιτόροι αποκτούσαν προσωπική σχέση με τον πελάτη, καλώντας τους στο σπίτι όταν χρειαζόταν να κλειστεί ένα τραπέζι. Η Κυριακή ήταν η μέρα του κοινωνικού status. Και της γαστρονομίας φυσικά.

Η νέα εποχή του Όλυμπος Νάουσα

Η τεράστια απήχηση του εστιατορίου άρχισε να φθίνει στις αρχές του '80 και 10 χρόνια μετά, έκλεισε. Το εστιατόριο που ήταν «το σταυροδρόμι των πολιτισμών και περιελάμβανε κουζίνες, όπως η ελληνική, η οθωμανική και η εβραική», έφτασε στο τέλος της. Μέχρι το 2017, όπου η Grivalia Hospitality και ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας αγόρασαν το ακίνητο για να φτιάξουν ένα πεντάστερο ξενοδοχείο και για να επαναφέρουν το Όλυμπος Νάουσα και την αίγλη του, όπως και έγινε.

Jenny.Gr

Το 2022, ανεγέρθηκε το ON Residence, ένα εντυπωσιακό πολυτελές ξενοδοχείο. Μαζί του το Όλυμπος Νάουσα, με head chef τον Δημήτρη Τασιούλα. Πώς είναι άραγε η νέα γαστρονομική εποχή ενός θρυλικού εστιατορίου; «Θέλουμε να συνεχίσουμε την ιστορία τους, αλλά να την προσαρμόσουμε στο σήμερα. Δεν γίνεται να υπάρχουν τα ίδια πιάτα, αλλά μπορούμε να σερβίρουμε ντολμαδάκια με ένα twist. Αυτό ίσως να δυσκολεύει λίγο εκείνους που πρόλαβαν να ζήσουν την παλιά εποχή του Όλυμπος Νάουσα».

Jenny.Gr

Θέλω να μάθω για το πιάτο που είναι best seller από τότε που άνοιξε το εστιατόριο. Κι όμως, δεν είναι ελληνικό. Είναι το πολίτικο χιουνκιάρ μπεγεντί, με πουρέ ψητής μελιτζάνας στη σχάρα, κοκκινιστά μοσχαρίσια μάγουλα και ξηρό ανθότυρο Ρεθύμνου. Γιατί η παράδοση μπορεί να κερδίσει, ειδικά αν έχει μία ιδιαίτερη πρόταση που πιθανώς δεν θα δοκιμάσεις αλλού.

Το Chef's Lab στο Tiger Loop

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου, βρίσκεται πλέον και το Tiger Loop, ένα υπέροχο cocktail bar, με ποτά που εμπνέονται από την Ασία και κουβαλούν τη δική τους ιστορία. Ο σχεδιασμός του χώρου βρίσκεται στην ίδια λογική. Δύο Τρίτες του μήνα, βρίσκεις το Chef's Lab, με μενού degustation.

Jenny.Gr
Instagram/Tiger Loop

«Όνειρό μου είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας προορισμός, σαν το Σαν Σεμπαστιάν. Διαθέτει ούτως ή άλλως την ιστορική υποδομή και τη γαστρονομία», λέει ο Δημήτρης Τασιούλας. «Η πόλη αποκτά σιγά σιγά τουριστικό προφίλ. Μία πολυπολιτισμική αφήγηση που μεταφράζεται στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Το Όλυμπος Νάουσα συμβάλει σε αυτό, κουβαλώντας ταυτόχρονα σπουδαίες αναμνήσεις».