Τα βραβεία του 25oυ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


JTeam

13 Μαρτίου 2023

Τα βραβεία του 25oυ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το 25o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου με την ανακοίνωση των νικητών των βραβείων, καθώς λόγω του εθνικού πένθους, ματαίωσε τις τελετές έναρξης και λήξης καθώς και όλες τις εορταστικές του εκδηλώσεις

Να σημειωθεί ότι παρατείνονται οι online προβολές των ελληνικών ταινιών έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου (online.filmfestival.gr).

Τον Χρυσό Αλέξανδρο του Διεθνούς Διαγωνιστικούτμήματος, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 12.000€, κέρδισε το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ Κάτω από τον ουρανό της Δαμασκού των Χέμπα Χαλέντ, Ταλάλ Ντερκί και Αλί Γουαζί και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στέλνει αυτομάτως την ταινία στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Σκεπτικό της επιτροπής: «Μέσα από τη δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας το Κάτω από τον ουρανό της Δαμασκού περιγράφει με ακρίβεια τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των μεγαλύτερων προβλημάτων της ανθρωπότητας: η βαθιά ριζωμένη έμφυλη βία και πατριαρχική καταπίεση».

Τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€, κερδίζει το ντοκιμαντέρ: Τι δεν είμαι της Τούντε Σκόβραν.

Σκεπτικό της επιτροπής: «Το Τι δεν είμαι είναι ένα ντοκιμαντέρ που επανακαθορίζει με τρόπο θαρραλέο τη σημασία του να γεννιέσαι θηλυκό ή αρσενικό, μέσα από ένα έντονα συναισθηματικό και επιδραστικό κινηματογραφικό ταξίδι».

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr