UPDATE #NOW

Telegram: Τι συμβαίνει με το sextortion στην Ελλάδα - Οι επώνυμες καταγγελίες και ο ρόλος των social


Στεφανία Παπαδημητρίου

13 Απριλίου 2023

Telegram: Τι συμβαίνει με το sextortion στην Ελλάδα - Οι επώνυμες καταγγελίες και ο ρόλος των social
Το 2016, η Λίνα Κοεμτζή βούτηξε στο κενό από τη φοιτητική εστία του ΑΠΘ επειδή έπεσε θύμα revenge porn. Το 2023, ας μην υπάρξει καμία άλλη

Στις τάσεις του Twitter θα δούμε τις λέξεις Τelegram και Sextortion, έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ηλεκτρονική διακίνηση ιδιωτικών φωτογραφιών και revenge porn βίντεο. Ο λόγος είναι ανατριχιαστικός.

Το τελευταίο 24ωρο πληθαίνουν οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για δημοσίευση τέτοιου υλικού σε πλατφόρμες όπως το Telegram, σε παράνομη ομάδα του οποίου υπάρχουν, μεταξύ άλλων, εικόνες, βίντεο και προσωπικά στοιχεία τουλάχιστον 350 γυναικών από τη Θεσσαλονίκη.

Δεκάδες είναι και οι καταγγελίες που έχει δεχθεί και η σελίδα Υπέροχες Γυναίκες, η οποία ενθαρρύνει όλες εκείνες που έχουν πέσει θύματα του συγκεκριμένου εγκλήματος – διότι περί εγκλήματος πρόκειται – να επικοινωνήσει με τις Αρχές.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Άνδρες έχουν κατεβάσει φωτογραφίες γυναικών από το Instagram, το Facebook ή το Only Fans, οι οποίες έχουν δεχθεί επεξεργασία ή έχουν «κατέβει» από τις πλατφόρμες παράνομα. Οι «επεξεργασμένες» γυμνές φωτογραφίες γυναικών που ως επί των πλείστον είναι ανήλικες, επεξεργάζονται μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να αφαιρεθούν τα ρούχα. Σύμφωνα με έρευνες, οι φωτογραφίες τροποποιούνται σε ρεαλιστικές εικόνες και βίντεο, με βάση ένα πραγματικό πρότυπο.

Τις τελευταίες ημέρες όμως, έχουν δημιουργηθεί αρκετές ομαδικές συνομιλίες με το όνομα «Ανταλλαγή Γυμνών Φωτογραφιών x» - όπου x, μπαίνουν λέξεις όπως «πρώην». Οι γυναίκες, δεν έχουν ιδέα.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, 13 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ασφάλεια για μαζικές επώνυμες καταγγελίες, ενώ θύματα μιλούν επώνυμα στα social media.

@yourfeminist_aunt Θεσσαλονίκη 13.4.23 ,10.00 το πρωί . Κάλεσμα για παρουσία στην ασφάλεια. #fypgreece #telegram ♬ πρωτότυπος ήχος - yourfeminist_aunt
@elenip__ Είναι λυπηρό και τρομακτικό θα ελεγα να γινονται τετοια γεγονότα και πως κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία , αηδιάζω .. #telegram ♬ πρωτότυπος ήχος - Eleni P

H κωμικός Χρύσα Κατσαρίνη έγραψε στο Twitter ότι έμαθε πως ζητούσαν και δικές της φωτογραφίες. «Λες και είμαστε αυτοκόλλητα panini».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, ανέδειξε το ζήτημα με ανάρτησή της.

Το ίδιο και η Ζέφη Δημαδάμα.

Και γυναίκες δείχνουν ότι η μία είναι εδώ για την άλλη, προσφέροντας βοήθεια σε όποια είναι έτοιμη να πει τη δική της ιστορία.

@elena_nasiou_ #foryoupage #foryou #fy #viral #telegram #telegramgreece #canceltelegram ♬ πρωτότυπος ήχος - Έλενα Νάσιου