UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Χρήστες του Facebook τα τελευταία 16 χρόνια, ίσως πάρουν αποζημίωση από τη Meta


JTeam

20 Απριλίου 2023

ΗΠΑ: Χρήστες του Facebook τα τελευταία 16 χρόνια, ίσως πάρουν αποζημίωση από τη Meta
To 2018 ο κολοσσός του Mark Zuckerberg, κατηγορήθηκε για διαρροή προσωπικών δεδομένων από χρήστες, χωρίς τη συγκατάθεση τους και πλέον δικαιούνται αποζημίωση

Σύμφωνα με την Washington Post, oι χρήστες των ΗΠΑ που χρησιμοποιούσαν το Facebook τα τελευταία 16 χρόνια, μπορεί να είναι ανάμεσα στους δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση αποζημίωσης από τη Meta.

Για αρχή οφείλουν να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης στο πλαίσιο ομαδικού διακανονισμού ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος επιτεύχθηκε μετά από αγωγή κατά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ανήκει στη Meta.


Η αγωγή που κατατέθηκε το 2018, κατηγορεί τη Meta, πως μοιράστηκε προσωπικά δεδομένα χρηστών, χωρίς τη συγκατάθεση τους. Συγκεκριμένα στην αγωγή αναφέρεται πως η εταιρεία δεδομένων Cambridge Analytica είχε λάβει απόρρητες πληροφορίες από έως και 87 εκατομμύρια χρήστες του Facebook μέσω μιας εφαρμογής κουίζ προσωπικότητας.

Ακόμη, συμπεριλήφθηκαν και άλλες υποθέσεις διαρροής δεδομένων, οι οποίες ενοποιήθηκαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ. Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι το Facebook παρείχε σε τρίτους πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις πληροφορίες των χρηστών του χωρίς τη συγκατάθεσή τους και απέτυχε να παρακολουθήσει τον τρόπο χρήσης τους.

Η Meta αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά συμφώνησε στον διακανονισμό τον Δεκέμβριο για να αποφύγει το κόστος και τους κινδύνους από τη συνέχιση της υπόθεσης. Η συμφωνία έλαβε προκαταρκτική έγκριση από ομοσπονδιακό δικαστή στα τέλη Μαρτίου και η ακρόαση για την τελική έγκριση έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο.

Τον Δεκέμβριο, το δικηγορικό γραφείο «Keller Rohrback» που εκπροσωπούσε τους ενάγοντες, χαρακτήρισε τη συμφωνία «τον μεγαλύτερο διακανονισμό που έχει γίνει ποτέ σε ομαδική αγωγή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες». Η Meta δήλωσε από την πλευρά της πως ο διακανονισμός ήταν «προς το συμφέρον της κοινότητάς μας και των μετόχων μας» και ότι η εταιρεία έχει «ανανεώσει την προσέγγισή της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής».